Prof. dr. Maria Drobanţu: ”Pâinea este cel mai sărat produs”

Prof. dr. Maria Drobanţu: ”Pâinea este cel mai sărat produs”
Prevalenţa hipertensiunii arteriale este mare pentru că românii au un stil de viaţă prost şi dezordonat, spun medicii
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Prof. dr. Maria Dorobanţu, medic primar cardiolog, preşedintele Societăţii Societăţii Române de Hipertensiune Arterială, a atras atenţia că unul dintre factorii care duc la hipertensiune este sarea. Pâinea, unul dintre alimentele favorite ale românilor, conţine o cantitate foarte mare de sare.

Prevalenţa hipertensiunii arteriale este mare pentru că românii au un stil de viaţă prost şi dezordonat, iar obezitatea, diabetul, dislipidemiile şi mai ales consumul de sare au crescut, în loc să scadă. „În populaţia generală, consumul de sare, în special la bărbaţi - şi ştim că toată lumea pune sare înainte de a gusta mâncarea - este de peste 12 grame, facem parte dintre ţările cu un consum foarte mare de sare. Se recomandă să fie sub cinci grame consumul pe 24 de ore. Unii specialişti spun că este bine să fie chiar sub patru grame. Hipertensivii, în schimb, au consum de sare şi mai mare“, a explicat prof. dr. Maria Dorobanţu. De asemenea, şi obezitatea este într-o continuă creştere, peste tot în lume. „Relaţia dintre obezitate şi hipertensiune este bine cunoscută şi vedem că, indiferent cum calculăm aceşti indici, procentul obezilor este într-o continuă creştere. De asemenea, într-o continuă creştere este şi diabetul. Hipertensivii au într-o proporţie de aproape 18 la sută diabet, în timp ce, în populaţia generală, non diabeticii, prevalenţa este mult mai mică de 8 la sută.“

Cea mai multă sare - în alimentele semipreparate

Medicul a mai spus că diabetul şi hipertensiunea se potenţează reciproc şi au un rol în apariţia aterosclerozei. „Sarea este un factor important de creştere a tensiunii arteriale şi apariţia complicaţiilor cardiovasculare la hipertensivi este consumată într-o proporţie mare în România. Trebuie să încercăm să convingem societăţi ştiinţifice, Ministerul Sănătăţii şi pe cel al Educaţiei, precum şi patronatele din industria alimentară să promoveze, prin Parlament, legi care să reducă nu foarte mult consumul, dar să începem cu puţin şi să putem reduce sarea din alimentele semipreparate. Pâinea este cel mai sărat produs“, a concluzionat specialistul citat.

Citit 2481 ori Ultima modificare Marți, 26 Iunie 2018 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.