”Ucigaşul nevăzut” poate fi învins. 12 arme de luptă împotriva stresului

”Ucigaşul nevăzut” poate fi învins. 12 arme de luptă împotriva stresului
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În zilele noastre, stresul a devenit una dintre cele mai întâlnite afecţiuni, care are efecte negative asupra sănătăţii şi ne influenţează randamentul în ceea ce priveşte îndeplinirea activităţilor zilnice. Cauzele stresului sunt multiple, la fel şi formele de manifestare, însă există remedii naturale şi mici trucuri care te pot ajuta să lupţi împotriva sa.

Stresul ne afectează sănătatea, viaţa personal şi activităţile zilnice, inclusiv pe cele de la locul de muncă. Cele mai des întâlnite simptome ale stresului sunt durerile de cap, tensiunea, oboseala excesivă, insomniile, greaţa, stările de leşin şi transpiraţia excesivă. De asemenea, asociate stresului pot apărea constipaţiile şi diareea, răcelile frecvente şi scăderile bruşte în greutate. Partea bună a lucrurilor este că sunt la îndemâna noastră remediile cu care putem lupta ca să combatem duşmanul nevăzut, iar acestea ne sunt oferite fie de natură, fie de noi înşine, prin dorinţa de a ne simţi mai bine.

Voinţa, cea mai importantă

Câteva mici trucuri cu efecte maxime ţin de felul în care abordăm situaţiile acute de stres. Ce poţi face ca să nu mai ajungi în situaţia de a „nu-ţi mai găsi locul?”

- Sună un prieten. Acest lucru te va ajuta să te detaşezi emoţional de problemă, şi poate chiar să o găseşti mai amuzantă. Ce e sigur e că vei simţi o anumită descărcare. Nu ai niciun prieten disponibil să te asculte în acel moment? Nu-i nimic, ia o foaie de hârtie şi notează tot ce simţi.

Mănâncă un mic dejun sănătos. Dacă sari peste micul dejun, argumentând mereu că nu ai timp, metabolismul tău va încetini. Timpul acela pe care l-ai “pierde” dimineaţa cu micul dejun se “compensează” cu dureri de cap, iritabilitate şi stări emoţionale schimbătoare.

- Râzi cu poftă. Vezi o comedie, mergi la circ sau citeşte ceva care te amuză. Râsul scade nivelul de hormoni ai stresului în sânge, relaxează muşchii şi ne face să ne simţim mai bine.

- Dacă nu poţi să râzi, atunci plângi. Ideea e că trebuie să te debarasezi cumva de emoţiile negative, despre care taoiştii spun că sunt cauza tuturor bolilor. Conform ultimelor studii, lacrimile ar ajuta la eliminarea toxinelor şi a hormonilor de stres.

- Fibrele te relaxează. Le găseşti în fructe, legume, cereale integrale. Nu numai ca iţi fericesc sistemul digestiv, dar ele elimină toxinele şi stabilizează glicemia, ameliorând astfel schimbările emoţionale.

- Schimbă perspectiva. Nu fi sclavul concepţiei conform căreia nimic nu funcţionează în viaţa ta. Scrie o listă cu lucrurile care s-au îmbunătăţit sau cu lucrurile pentru care eşti recunoscător. Focalizându-te pe succes, vei atrage mai mult succes. Dacă vocea ta interioară te sabotează spunându-ţi “eu nu pot să fac asta”, contracarează imediat gândul acesta cu unul pozitiv: “sunt capabil să fac asta”.

- Respiră adânc. De fiecare dată când iţi vine să ţipi sau eşti nervos şi nu te poţi controla, respiră adânc de câteva ori înainte să faci ceva ce vei regreta mai târziu. Dacă te focalizezi asupra respiraţiei, şi vei respira adânc, vei aduce mai mult oxigen în corp, te vei simţi mai conectat la momentul prezent, şi mai detaşat de situaţie. Astfel vei putea să reacţionezi calm şi vei găsi soluţiile cele mai bune. 

Aliaţii din ceaşca de ceai

Cel mai la îndemână remediu pentru combaterea stresului sunt o serie de plante pe care oricine le poate utiliza.

-  Teiul. Din florile de tei se prepară un ceai care este recomandat să fie consumat înainte de culcare. Ceaiul de tei induce somnul, de aceea nu trebuie consumat în timpul zilei. 

- Menta. Este recomandată, de asemenea, sub formă de ceai, tot înainte de culcare, cu menţiunea că băutura obţinută trebuie să fie foarte concentrată. 

- Florile de hamei. Sunt recunoscute pentru efectul calmant. Se utilizează sub formă de infuzie. Un pumn de flori se pun în 200 ml de apă fiartă. Se lasă zece minute, după care se strecoară. Băutura obţinută se consumă înainte de mesele principale. 

- Valeriana. Una dintre plantele cu cele mai puternice efecte calmante, te poate ajuta să treci peste perioadele stresante din viaţă. De obicei, aceasta se consumă şi în cazul stărilor depresive, sub formă de pulbere. Este recomandat să iei câte o linguriţă de pulbere în fiecare dimineaţă şi seara înainte de culcare. Se poate amesteca cu iaurt. Tinctura de valeriană este, de asemenea, benefică pentru îmbunătăţirea calităţii somnului.

- Levănţica. Pe lângă mirosul frumos, această plantă are şi efecte terapeutice. Se consumă sub formă de tinctură în combinaţie cu miere, din cauza faptului că are un gust foarte amar. Câteva picături de tinctură de levănţică puse în cadă atunci când facem baie ne pot ajuta, de asemenea, prin mirosul degajat.

(Articol realizat din surse online)

Citit 3977 ori Ultima modificare Duminică, 29 Iulie 2018 15:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.