Starea unică pe care o simţi după ce renunţi la fumat

Starea unică pe care o simţi după ce renunţi la fumat
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Tensiunea arterială scade, nivelul de oxigen din sânge creşte, iar riscul de accident vascular se diminuează şi el. Vorbim despre beneficiile renunţării la fumat, după doar 24 de ore de la ultima ţigară. Iată lista tuturor avantajelor pentru sănătate de care beneficiază un fost fumător.

Potrivit medicilor, în primele 20-30 de minute în care o persoană renunţă la ţigări, tensiunea arterială și pulsul se normalizează, fiind cunoscut faptul că fumătorii au aceste valori mai mari decât ar trebui. După opt ore, concentraţia de oxigen din sânge începe şi ea să atingă valorile normale. Astfel, efectele asupra organismului sunt imediate.

"Atunci când renunţi la fumat, ajunge mai mult oxigen la nivelul creierului, iar neuronii funcționează mai bine. Persoana începe să se simtă mai confortabil, are impresia că are mintea mai limpede, că începe să gândească mai bine", explică Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, potrivit digi24.ro.

"La două-trei zile de la renunţarea la fumat, începe să scadă cantitatea de secreţii bronşice care se formează ca modalitate de apărare a epiteliului bronşic atunci când este invadat de cele peste 4.000 de componente care rezultă prin arderea unei singure ţigări", afirmă Veronica Şurlea, medic primar pneumolog.

Mai mult, după doar 48 de ore, gustul şi mirosul se îmbunătăţesc. "După o săptămâna sau două, oamenii sesizează că parcă nu mai obosesc atât de repede, că atunci când aleargă după un autobuz sau când urcă scările parcă nu mai gâfâie atât de repede", adaugă medicul Magdalena Ciobanu.

La două-trei săptămâni de la renunţarea la acest viciu, fumătorii trec de perioada de sevraj şi nu mai simt nevoia acută de a-şi aprinde o ţigară. Această este şi perioada necesară pentru că circulaţia sangvină să se îmbunătăţească.

"La o lună de zile deja dispare tusea, oboseala resimţită de către fumător începe să se reducă, începe să aibă o senzaţie de bine de care începe să se bucure", spune Veronica Şurlea.

Potrivit statisticilor, 80 la sută din persoanele care fumează timp de zece ani, cel puţin zece ţigări pe zi, vor dezvolta o boală respiratorie cronică, iar restul de 20 la sută sunt mult mai predispuşi în a face boli cardiovasculare.

Citit 3846 ori Ultima modificare Duminică, 26 August 2018 19:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.