Vaccinul antigripal, de negăsit în farmacii

Vaccinul antigripal, de negăsit în farmacii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Cazurile numeroase de decese provocate de gripă i-au determinat pe gălăţeni să meargă în număr mai mare la farmacii pentru a cumpăra vaccin antigripal. Surpriză însă, niciunul dintre cele două tipuri de vaccin antigripal nu mai este de găsit în farmaciile din judeţul Galaţi. Reprezentanţii farmaciştilor spun că s-a ajuns în această situaţie deoarece produsul lipseşte şi din depozitele distribuitorilor.

Conform platformei gestionate de către Ministerul Sănătăţii, care poate fi accesată public, producătorii de medicamente, distribuitorii şi farmaciile au obligaţia de a raporta zilnic stocurile de medicamente. Astfel, numărul disponibil de doze de vaccin gripal, din cele două produse existente pe piaţa din România, la nivelul judeţului Galaţi era de numai 11, în cursul zilei de miercuri. La nivel naţional mai erau disponibile doar 6.455 de doze.

În acest context, Colegiul Farmaciştilor Galaţi precizează că lipsa vaccinului din farmacii este cauzată în special de stocurile insuficiente la nivel naţional şi nu de lipsa de interes a farmaciilor pentru acest produs. "Precizăm că farmaciile au realizat toate demersurile necesare pentru a răspunde nevoii cererilor de vaccin gripal de la pacienţi, precum şi pentru a onora prescripţiile medicale cu terapie antivirală, atunci când a fost cazul. Colegii farmacişti au semnalat faptul că nu au putut să se aprovizioneze, întrucât distribuitorii nu mai au în stoc vaccin gripal", se arată într-un material al asociaţiei profesionale.

„Farmaciile au ca obiect de activitate asigurarea asistenţei farmaceutice a populaţiei prin aprovizionarea cu medicamente şi eliberarea acestora către populaţie în anumite condiţii strict reglementate. În acelaşi timp, farmaciile funcţionează ca societăţi comerciale, având tot interesul de a asigura medicamentele necesare pacienţilor. Prin urmare, a declara faptul că farmaciile nu doresc să se aprovizioneze cu vaccin gripal sau cu medicamente antivirale nu este în concordanţă cu activitatea de bază a farmaciei”, a precizat Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Anunţul făcut de reprezentanţii farmaciştilor gălăţeni vine în contextul în care Ministerul Sănătăţii a susţinut faptul că farmaciile nu doresc să se aprovizioneze cu vaccin antigripal.

EPIDEMIE DE GRIPĂ declarată oficial în România. Ce presupune această măsură

Citit 3509 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2019 12:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.