EPIDEMIE DE GRIPĂ declarată oficial în România. Ce presupune această măsură

EPIDEMIE DE GRIPĂ declarată oficial în România. Ce presupune această măsură
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a anunţat noile măsuri oficiale în cazul gripei
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Deoarece România se află în cea de-a treia săptămână endemică, Ministerul Sănătăţii a declarat în mod oficial epidemia de gripă. Anunţul a fost făcut de Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii. Până în prezent, boala a cauzat în România 54 de decese. "Avem 5.800 de îmbolnăviri, luni şi marţi au fost 4.800 de îmbolnăviri. E vorba de infecţii respiratorii. Nu vorbim doar despre gripă", a declarat oficialul citat.

Chiar dacă şcolile nu se vor închide în mod automat, "inspectoratele şcolare pot lua decizia suspendării cursurilor în şcolile sau clasele unde absenteismul depăşeşte 20 la sută", a adăugat Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şefa de la Sănătate a ţinut să precizeze şi faptul că "nu putem afirma în acest moment că avem un număr mai mare de decese decât anul trecut, dar avem un număr de decese înregistrate mai devreme", motiv pentru care recomandă vaccinarea antigripală. Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, 1.287.250 de persoane din grupele la risc au fost vaccinate până marţi.

Ministerul Sănătăţii a recomandat, ca măsuri suplimentare, limitarea accesului vizitatorilor în mod real în unităţile sanitare, refacerea stocurilor de antivirale, începerea imediată a tratamentului cu antivirale a pacienţilor care se prezintă la spital şi vaccinarea personalului medical.

Medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, a subliniat, în conferinţa de presă comună cu ministrul Sănătăţii, că igiena personală este cea mai importantă, ceea ce înseamnă spălatul pe mâini cu apă şi săpun şi purtarea măştilor.

"Unităţile sanitare ştiu ce au de făcut. Problema este igiena personală - apa şi săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanţii. Nu strămutăm în mână. Este bine să purtăm şi masca de protecţie. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veţi contamina ce e în jur. Nu uitaţi că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe faţă. Ceea ce învăţăm la grădiniţă trebuie să punem acum în practică", a precizat Streinu-Cercel, potrivit Hotnews.

Sfaturile specialiştilor

Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; utilizarea de batiste de unică utilizare în caz de tuse sau strănut; igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; evitarea aglomeraţiilor şi limitarea organizării de evenimente; triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie; limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc; purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a subliniat că aceste măsuri au fost recomandate public de Ministerul Sănătăţii încă din data de 17 ianuarie, iar diferenţa, după declararea epidemiei, este că ele vor trebui respectate.

Pintea declarase, vinerea trecută, că autorităţile nu vor lua măsuri suplimentare în cazul în care va fi declarată epidemie de gripă.

CITEȘTE ȘI: Vaccinul antigripal, de negăsit în farmacii

Citit 3894 ori Ultima modificare Joi, 31 Ianuarie 2019 13:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.