Scoarţa de cruşin poate fi cancerigenă

Scoarţa de cruşin poate fi cancerigenă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lipsa fibrelor din alimentaţie, hidratarea insuficientă şi sedentarismul sunt doar câteva dintre cauzele care duc la apariţia constipaţiei. Unele plante vin să dea o mână de ajutor în rezolvarea acestei probleme. Chiar dacă par leacuri inofensive, unele remedii naturiste pot avea însă efecte secundare grave. Acesta este şi cazul scoarţei de cruşin.

Constipaţia poate fi un simptom al alimentaţiei incorecte, bogată în alimente procesate şi săracă în legume şi fructe. Se consideră că o persoană este constipată dacă are scaune o dată la câteva zile, este balonată şi suferă de disconfort abdominal. Natura oferă remedii pe bază de plante medicinale, fructe şi legume care pot da o mână de ajutor în rezolvarea pe moment a acestei probleme. Pentru a scăpa însă de constipaţie este nevoie de schimbarea alimentaţiei, dar şi a stilului de viaţă, incluzând mai multă mişcare şi o hidratare corespunzătoare.

Scoarţa de cruşin trebuie lăsată la uscat un an 

Scoarţa de cruşin are efecte laxative datorită substanţelor care cresc motilitatea colonului, stimulând contracţiile. Scoarţa de cruşin nu se utilizează însă în stare proaspătă, ci după ce a fost lăsată la uscat timp de un an sau după ce a fost supusă unui şoc termic de 100 de grade Celsius, timp de 15 minute, înainte de uscare. În funcţie de doză, scoarţa de cruşin este laxativă sau purgativă, potrivit "Ghidului plantelor medicinale", volum coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bujor.

Acesta recomandă scoarţa de cruşin sub formă de decoct, preparat din una-două linguriţe care se opăresc într-o cană de apă fierbinte. Se lasă la răcit timp de o jumătate de oră, după care se fierbe la foc domol timp de 15-20 de minute, completând apa care se evaporă. O cană din acest decoct se bea seara, înainte de culcare. Potrivit aceleiaşi surse, cercetările din ultimele decenii au arătat că toate purgativele care conţin derivaţi antracenici – cum este şi cazul scoarţei de cruşin – favorizează apariţia cancerului colorectal. Din acest motiv, decoctul din şcoartă de cruşin, cât şi celelalte produse fitoterapeutice care conţin cruşin nu se va utiliza mai mult de şapte zile pe lună şi atunci doar în cazul constipaţiilor grave.

Produsele pe bază de cruşin sunt contraindicate în obstrucţiile intestinale, în inflamaţiile intestinale acute, în colitele ulceroase, precum şi în durerile abdominale de cauză necunoscută. Nu se administrează copiilor sub 12 ani şi nici în timpul sarcinii şi al alăptării. Împotriva constipaţiei se pot folos alternativ seminţele de in, uleiul de parafină pentru uz intern şi pâinea graham.

Citit 2981 ori Ultima modificare Marți, 06 August 2019 20:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.