Plantele medicinale pot avea efecte adverse grave

Plantele medicinale pot avea efecte adverse grave
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ştim cu toţii că ceaiul de tei ne relaxează şi ne ajută să dormim mai bine. Medicii atrag însă atenţia că băut mai mult de trei-patru săptămâni va avea efectul invers: provoacă insomnie. În plus, nu este recomandat persoanelor cu tensiune mică. Iată o listă cu unele dintre plantele medicinale care au şi efecte adverse, conform digi24.ro.

Muşeţelul este una dintre cele mai populare plante medicinale. Ajută digestia, calmează iritaţiile, este recomandat în infecţiile respiratorii, dar în acelaşi timp, atenţie, interacţionează cu unele medicamente. "Fluidifică sângele şi, dacă persoana respectivă ia un anticoagulant, evident că va modifica nivelul de fluiditate al sângelui şi se va trezi cu hemoragii nedorite. Şi preparatele cu ginko biloba, ginseng, usturoi sau ghimbir pot interacţiona cu medicaţia anticoagulantă. În plus, ghimbirul şi scorţişoara, foarte folosite în curele de slăbire, pot determina creşterea în mărime a unui fibrom sau chist uterin, dar nu sunt singurele", explică dr. Cătălina Creţu, medic apifitoterapeut.

La rândul său dr. Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut, atrage atenţia că extracte de salvie, de lemn dulce, de mărar sau de trifoi roşu pot cauza efecte nedorite. În cazul în care persoana are o predispoziţie spre chist, are antecedente de cancer mamar sau ovarian, ele sunt strict contraindicate.

Tratamente naturiste cu efecte adverse

De aceea este important să nu luaţi produse naturale după ureche, ci doar după ce aţi fost la un medic. Un alt exemplu este ginsengul. Indicat pentru memorie, fertilitate sau imunitate, poate avea efecte adverse dacă este luat prea mult timp. "Luat zilnic, pe o perioadă mai mare de 21 de zile, va da o stare de agitaţie şi atunci se dă cu anumite intermitenţe. Aşa cum poţi să dai şofrănelul timp de trei luni fără să apară niciun fel de probleme. Şi ceaiul verde trebuie băut cu atenţie, deşi este plin de antioxidanţi. Medicii recomandă ca după o lună să fie luată o pauză", adaugă dr. Cătălina Creţu.

Dr. Ruxandra Constantina spune că ceaiul verde interferează cu absorbţia calciului şi a fierului, deci putem să ne trezim cu o anemie sau cu o spasmofilie, deşi, în primă fază, are efect tonic. "Ceaiul verde scade tensiunea arterială şi cei care au tensiunea mică se pot trezi chiar cu stări de leşin", explică dr. Constantina.

Atenţie şi la produsele pe bază de sunătoare, mai ales în sezonul cald. Provoacă fotosensibilitate, deci nu este recomandat să vă expuneţi la soare dacă urmaţi un astfel de tratament. În plus, scade eficacitatea pilulelor contraceptive, a medicamentelor pentru hipertensiune, diabet sau astm.

Citit 8836 ori Ultima modificare Luni, 12 August 2019 14:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.