NOUTATE. În zona Moldovei, tratament eficient pentru pacienţii cu scleroză multiplă

NOUTATE. În zona Moldovei, tratament eficient pentru pacienţii cu scleroză multiplă
Terapia este administrată sub formă perfuzabilă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un nou medicament destinat bolnavilor diagnosticaţi cu scleroză multiplă va deveni disponibil în România în câteva luni. În ciuda costurilor sale foarte mari, noua terapie este considerată cea mai eficientă în momentul de faţă, pe plan mondial. Fondurile din partea statului vor fi alocate începând cu trimestrul III.

"Vom iniţia tratamentul probabil din octombrie - noiembrie anul acesta, în momentul de faţă fiind în curs de desfăşurare a formalităţilor pentru a putea achiziţiona medicamentul“, a precizat doctorul Bogdan Ignat, medic primar neurolog la Spitalul Clinic de Recuperare din Iaşi, conform "Ziarul de Iaşi".

Odată ce formalităţile birocratice vor fi rezolvate, pacienţii cu această boală neurologică autoimună vor putea să beneficieze de terapie cu Alemtuzumab (Lemtrada, denumirea comercială - n.r.). Medicamentul a intrat în România de la finalul lunii aprilie, în programul naţional, urmând ca să fie alocate fondurile necesare de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Terapie pentru pacienţii din zona Moldovei

Astfel, vor avea acces la el bolnavii de scleroză multiplă recurent-remisivă din regiunea Moldovei care se află în evidenţele Spitalului Clinic de Recuperare din Iaşi, la recomandarea medicului curant, fiind nevoie de mai multe criterii care trebuie să fie îndeplinite. Forma recu­rent-remisivă a sclerozei multiple presupune că pacientul prezintă pusee clinice, care ulterior beneficiază de recuperare completă sau parţială. Cealaltă formă, este cea primar-progresivă, are o evoluţie se­veră de la început, cu deficite neurologice progresive.

„Este un medicament foarte eficient, tendinţa care este promovată în ultima vreme în mediul ştiinţific este cea de resetare sau de repornire a sistemului imun, adică distrugi o bună parte a celule­lor imunitare care apoi se regenerea­ză din nou, însă fără erori, adică fără erorile care au dus la evoluţia bolii“, a precizat dr. Bogdan Ignat, medic primar neurolog în Clinica de Neurologie de la Spitalul Clinic de Recuperare din Iaşi.

Astfel, specialiştii susţin că în urma unor studii s-a observat că aproximativ 50 - 60 la sută dintre pacienţii care au urmat acest tratament au avut o progresie mai lentă a bolii, mai exact după şase ani - 56 la sută nu au mai avut nevoie de alt tratament (28 la sută au primit un al treilea ciclu de Lemtrada), iar la opt ani - 44 la sută din pacienţii loturilor iniţiale nu au avut nevoie de alte terapii sau de cicluri suplimentare faţă de cele din primii doi ani. De asemenea, la opt ani de la debutul acestei terapii, aproximativ 70 la sută dintre pacienţii care au participat la studiile ştiinţifice erau stabili sau chiar prezentau îmbunătăţiri din punct de vedere al dizabilităţii.

Beneficiile, mai mari decât riscurile

De asemenea, s-a constatat inclusiv de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) că beneficiile tratamentului cu Lemtrada sunt mai mari decât riscurile pe care le prezintă, fiind astfel utilizat de mai mulţi ani în Uniunea Europeană, mai exact din anul 2013. Modul de administrare este unul mai confortabil comparativ cu celelalte terapii, administrându-se sub formă de perfuzie intravenoasă timp de cinci zile în primul an şi timp de trei zile în al doilea an, beneficiile fiind observate pe termen lung.

„Preţul eficienţei Alemtuzumabului sunt efectele adverse, majoritatea pacienţilor au reacţii adverse la administrare, adică în cele cinci zile. Acestea sunt neplăcute, dar nu aduc un risc suplimentar, În astfel de cazuri se întrerupe perfuzia, iar în general lucrurile se remit. Nu sunt lucruri care să aibă impact pe termen lung, problema este că foarte mulţi dintre pacienţii care primesc acest tratament pot avea şi efecte adverse pe termen lung, cel puţin în primii an“, a completat medicul ieşean.

Aşadar, conform EMA, cele mai importante reacţii adverse sunt afecţiunile autoimune, aici fiind incluse tulburări ale glandei tiroide, purpură trombocitopenică imună, adică o afecţiune hemoragică cauzată de numărul mic de trombocite din sânge, dar şi probleme renale. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt erupţiile pe piele, durerile de cap, febra, precum şi infecţii ale căilor respiratorii.

Medicii ieşeni mai precizează că acest tratament ar putea fi indicat pacienţilor ca­re în ultimii doi ani au prezentat două pusee şi ale căror leziuni cerebrale sunt active, aceste criterii fiind evaluate de către medicul curant şi confirmate prin intermediul unei investigaţii de tip RMN, medicul fiind singurul care poate recomanda dacă se impune sau nu schimbarea tratamentului.

Citit 2685 ori Ultima modificare Joi, 08 August 2019 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.