Seminţele de in ajută la scăderea colesterolului
Foto: realitatea.net

Seminţele de in ajută la scăderea colesterolului
Multe beneficii, dar şi unele contraindicaţii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Colesterolul mărit este un factor de risc cardiovascular, care poate afecta orice persoană, fiind favorizat de dieta bogată în grăsimi şi de sedentarism. Dacă suferi de această problemă de sănătate, este indicat să consulţi un medic specialist, însă ai putea să încerci şi remediul naturist cu seminţe de in.

Cunoscut sub denumirea ştiinţifică de "Linum usitatissimum", inul face parte din familia Linaceae şi are numeroase proprietăţi terapeutice. El are în compoziţia sa glucide, celuloză, săruri de potasiu şi magneziu, ulei, vitaminele E, F şi mucilagii localizate în membrana celulară a epidermei, conform clicksanatate.ro.

În scopuri medicinale, se folosesc numai seminţele de in care au ajuns la maturitate. Datorită conţinutului de acizi graşi de tip Omega-3, seminţele de in reglează nivelul colesterolului din sânge şi previn bolile cardiovasculare. De asemenea, o dietă cu seminţe de in este foarte bună pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus.

Seminţele, întregi sau măcinate

Seminţele de in pot fi mâncate întregi sau măcinate. Dacă gustul ţi se pare neplăcut, le poţi adăuga în salate. Amestecă o  lingură de seminţe de in cu o cană de apă caldă. Lasă peste noapte mixtura obţinută şi bea a doua zi, pe stomacul gol, pentru a regla tranzitul intestinal. Atenţie, excesul de seminţe de in poate cauza însă diaree. Cercetătorii olandezi au descoperit că două linguriţe de seminţe de in mâncate zilnic duc la scăderea valorilor colesterolului cu 18 la sută.

Tratează inflamaţiile şi arsurile

Extern, poţi folosi seminţele măcinate sub formă de cataplasmă. Amestecă făina de seminţe de in cu apă călduţă şi pune terciul obţinut între două bucăţi de pânză. Aplică pe zona inflamată, iar cataplasma va calma durerile şi va ajuta la eliminarea puroiului din abcese sau furuncule.

Bine de ştiut

Preparatele pe bază de in pot reduce absorbţia substanţelor din medicamente cum ar fi anticoagulantele sau antidiabeticele. De asemenea, planta nu se administrează concomitent cu produsele farmaceutice laxative, deoarece mucilagiile pe care le conţine pot produce iritaţii digestive. Seminţele de in sunt contraindicate în ocluzii intestinale, iar în sarcină şi alăptare nu se cunosc efecte secundare.

Citit 4175 ori Ultima modificare Luni, 02 Septembrie 2019 01:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.