Control făcut de inspectorii sanitari la Spitalul de Psihiatrie
Foto: Arhiva VL

Control făcut de inspectorii sanitari la Spitalul de Psihiatrie
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Incidentele grave petrecute în august la Spitalul de psihiatrie Săpoca au determinat Ministerul Sănătăţii să facă o serie de controale în spitalele de psihiatrie din ţară. Publicate recent, rezultatele acestor inspecţii au scos la iveală nereguli grave descoperite de inspectorii sanitari în unităţile medicale verificate. În Galaţi, spitalul de profil situat pe strada Traian a fost controlat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

Pe parcursul verificărilor făcute la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” Galaţi, inspectorii sanitari au găsit mai multe deficienţe, niciuna gravă însă. Concret, DSP Galaţi a constatat că două saloane sunt compartimentate prin pereţi transparenţi, nefiind asigurată astfel intimitatea bolnavilor. Recomandarea făcută a fost ca respectivele saloane să fie izolate complet, în termen de 30 de zile. De asemenea, inspectorii au cerut ca în două dintre secţiile spitalului să fie asigurat un număr corespunzător de paturi în saloane, aşa cum prevede Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 914/2006.

În rest, doar lucruri de bine

„Spitalul este recent igienizat, asigurându-se pentru fiecare secţie circuite funcţionale separate, cabinete de consultaţie, săli de tratamente, săli de kinetoterapie, oficii alimentare şi săli de mese, grupuri sanitare în număr suficient etc. Dezinfecţia începerilor se face cu produse biocide avizate şi este documentată. [...] Se asigură un microclimat corespunzător în saloane, cu aparate de aer condiţionat”, arată raportul DSP Galaţi.

În acelaşi document este specificat şi faptul că saloanele în care sunt internaţi pacienţi acuţi sunt separate complet de saloanele în care sunt internaţi bolnavii cronici. Pacienţii acuţi din secţiile Psihiatrie I şi Psihiatrie II sunt supravegheaţi video de personalul aflat în sălile de tratament. De asemenea, există câte doi agenţi de pază în fiecare secţie şi patru paznici la poarta spitalului.

Spitalul „Elisabeta Doamna” Galaţi are în structură 245 de paturi, repartizate în trei secţii de psihiatrie adulţi şi într-un compartiment psihiatrie copii. În 2018, au fost internaţi voluntar 6.191 de pacienţi şi patru pacienţi internaţi nevoluntar.

Igienă deplorabilă şi pacienţi privaţi de drepturi

Dacă în Galaţi nu au fost găsite nereguli, în ţară situaţia a stat altfel. Ministerul Sănătăţii vorbeşte, printre altele, despre o stare de igienă generală deplorabilă, despre paturi neconforme cu legislaţia şi despre lipsa de acces a pacienţilor la produse de igienă personală. Au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de amenzi în valoare de aproximativ 144.000 de lei, şi 67 de avertismente.

Vă reamintim că, în luna august a acestui an, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca un bărbat de 38 de ani, din localitatea Săgeata, judeţul Buzău, a atacat cu un stativ 13 pacienţi ai spitalului. Şapte persoane au murit atunci şi tot atâtea au fost grav rănite.

Citit 2246 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Octombrie 2019 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.