Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Carantina este obligatorie pentru persoanele care vin din zone cu risc epidemiologic maxim, iar spaţiile de carantinare din fiecare judeţ au toate condiţiile şi sunt păzite în exterior cu jandarmerie şi poliţie locală, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Oficialul a explicat şi care este diferenţa dintre carantină şi izolare.

„Carantina este obligatorie, s-a instituit prin ordonanţă de urgenţă şi a fost declarată prin ordin al ministrului. Cei care vin din zone de maxim risc – acum lărgirea zonei de risc la cele 11 comune din Italia - şi sunt asimptomatici intră în carantină timp 14 zile. Sunt testaţi la venire şi plecare din carantină. Carantină nu este autoizolare şi se aplică pentru cei care vin din cele 11 comune din Italia, care intră în spaţiile de carantinare de la nivelul fiecărui judeţ, sunt izolaţi în nişte camere cu toate condiţiile, grupuri sanitare, televizor, pentru 14 zile. Paza în exterior se asigură de jandarmerie şi poliţie locală. Cei aflaţi în carantină sunt vizitaţi de DSP (Direcţia de Sănătate Publică - n.r.) şi de autorităţile locale. Pentru ceilalţi, care vin din afara celor 11 comune de maxim risc din Italia, li se indică izolarea voluntară la domiciliu.   Când intră în ţară, primesc chestionare pe care le completează, dacă vin din cele două regiuni în afara celor 11 comune, după ce sunt consultaţi medical în aeroport sau la intrarea în ţară la punctele de frontieră, sunt verificaţi dacă prezintă simptomatologie, sunt îndrumaţi la domiciliu, unde fac izolare voluntară 14 zile. Dau datele de contact şi locaţia de domiciliu. Sunt supravegheaţi şi verificaţi de DSP şi medicii de familie de câte ori e nevoie. DSP face evaluare prin medicul de familie dacă simptomatologia se modifică sau inopinat”, a explicat Tătaru, într-o emisiune la digi24.ro.
În ceea ce îi priveşte pe românii care intră în ţară pe cale terestră, pentru ei sunt culoare separate la punctele de frontieră – şapte cu Serbia şi 14 cu Ungaria – acolo completează formularele şi semnează pe proprie răspundere că au dat declaraţiile corecte. Sunt evaluaţi de medicul de la DSP. Potrivit lui Nelu Tătaru, consultul medical la punctele de frontieră se asigură în permanenţă.

Citit 1542 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Februarie 2020 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.