Plasma recoltată la Galați, o șansă la viață pentru un medic din Târgu Mureș
Foto: Marian Calestru

Plasma recoltată la Galați, o șansă la viață pentru un medic din Târgu Mureș
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Transport mai puțin obișnuit pentru un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne. Echipajul de pe elicopter a fost solicitat pentru a prelua de la Galați șase pungi cu plasmă hiperimună pentru a le transporta la spitalul din Târgu Mureș. Transportul a fost solicitat pentru salvarea vieții unui pacient infectat cu coronavirus. Plasma a fost recoltată de la doi pacienți vindecați de coronavirus la Centrul Regional de Transfuzii Galați. ”Este o bucurie pentru noi că putem să ajutăm colegii de la Târgu Mureş. Le vom trimite șase punguțe, a câte 200 ml cu plasmă hiperimună, care a fost solicitată pentru un pacient cu probleme grave internat la Târgu Mureș. Din ce am înțeles este vorba chiar despre un medic, care s-a infectat în timp ce trata pacienți infectați cu coronavirus”, ne-a explicat Camelia Stoichițescu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Galați. 

Plasma, prelevată de la doi pacienți cu grupa de sânge zero pozitiv, poate fi salvatoare pentru medicul din Mureș. Se pare că Galaţiul este fruntaș la donarea de plasmă, iar acest lucru îi poate ajuta și pe pacienții internați în alte spitale din țară. ”Noi avem donatori. Am și luat legătura cu cei vindecați de Covid, dar au și venit singuri la centrul de Transfuzii. Avem câte unul sau doi donatori pe zi, dar au fost zile în care am avut și câte trei donatori de plasmă”, ne-a explicat Camelia Stoichițescu.

Prima donare de plasmă de la Galați a avut loc în luna mai, atunci când doi soți, vindecați de coronavirus, au mers să doneze, impresionați de apelul făcut de rudele unui pacient de 45 de ani, aflat în stare gravă la spital. 

Citit 2602 ori Ultima modificare Miercuri, 19 August 2020 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.