Cât de aproape suntem de vaccinul anti-COVID?

Cât de aproape suntem de vaccinul anti-COVID?
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Astra Zenecca în colaborare cu Universitatea Oxford se află deja în faza a treia, cea a studiilor clinice de mare amploare. În faza I şi faza a II-a a studiului clinic făcut în Marea Britanie, vaccinul a generat răspuns imunitar puternic în organismul tuturor celor peste 1.000 de oameni vaccinaţi şi şi-a dovedit siguranţa.

Astra Zeneca s-a angajat să nu facă profit de pe urma vaccinului anti-COVID pe timpul pandemiei. O doză din vaccinul numit AZD1222 va costa aproximativ 2,5 euro în Europa.

Comisia Europeană a ajuns deja la un acord cu compania farmaceutică pentru a achiziţiona vaccinul, dar şi pentru a dona anumite cantităţi ţărilor cu venituri mici şi medii. Contractul prevede achiziţionarea a 300 de milioane de doze de vaccin, cu posibilitatea de a mai lua ulterior alte 100 de milioane de doze, în numele statelor membre UE.

Radu Răşinar, director general al Astra Zeneca pentru Europa de Sud-Est, a explicat pentru Mediafax prin ce mecanisme va ajunge în România acest vaccin. „AstraZeneca a anunţat în data de 13 iunie 2020 un nou acord semnat cu Alianţa Europeană pentru Vaccinuri (IVA), coordonată de Germania, Franţa, Italia şi Olanda. Acordul prevede distribuţia a până la 400 de milioane de doze din vaccinul pentru prevenţia COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Prin acest acord, IVA îşi propune să accelereze distribuţia vaccinului şi se angajează să ofere acces echitabil tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene care doresc să participe la această iniţiativă”, a spus Rășinar.

Potrivit acestuia, negocierile nu se poartă individual cu fiecare stat din UE, iar CE va coordona şi va negocia cu producătorii, inclusiv cu AstraZeneca, în numele statelor membre. „Toate ţările care doresc să facă parte din IVA vor avea acces la vaccin. Până în prezent, s-au încheiat angajamente de furnizare a până la 400 milioane de doze de vaccin către IVA, în colaborare cu CE. România va putea beneficia de acordul semnat cu IVA, care este acum în discuţie cu Comisia Europeană. Suntem în dialog cu Ministerul Sănătăţii din România, am furnizat informaţiile referitoare la programul de dezvoltare a vaccinului şi cele mai noi date despre acordul cu IVA şi CE”, a conchis Radu Rășinar.

Un vaccin produs de chinezi, testat pe voluntari din Argentina

Autorităţile argentiniene au ajuns la un acord cu chinezii de la Sinopharm pentru că firma asiatică să îşi poată testa vaccinul împotriva COVID-19 în ţara din America de Sud. Vaccinul celor de la Sinopharm se află în faza a treia şi va fi testat pe voluntari din Argentina. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul argentinian al Sănătăţii.

Argentina este una dintre cele mai lovite ţări de pandemie: peste 6.500 de decese şi aproape 321.000 de cazuri de infectare cu coronavirus sunt datele prezentate la ultimul bilanţ oficial.

Johnson & Johnson anunţă studiu clinic pe 60.000 de oameni

Compania Johnson & Johnson anunță un studiu clinic avansat pentru vaccinul anti-coronavirus, făcut pe 60.000 de persoane, chiar din septembrie, potrivit Daily Mail. Dacă va reuşi să recruteze această cifră impresionantă de oameni, compania va depăşi rivalii săi, Moderna şi Pfizer, care recrutează pentru studiile avansate în jur de 30.000 de oameni fiecare. Participanţii vor fi urmăriţi pe o durată de până la doi ani, însă rezultatele preliminare vor fi publicate mult mai devreme. Experţi de la compania din New Jersey au spus că efectuarea studiului pe un număr foarte mare de oameni va arăta mult mai bine eficienţa acestui vaccin.

Acest anunţ făcut de companie este neaşteptat, pentru că abia a început recent studiile clinice de fază I pentru acest vaccin, testându-i siguranţa şi eficacitatea pentru o doză şi două doze, în Belgia şi SUA. Acest fapt plasează compania în spatele Astra Zeneca, Moderna şi Pfizer, care deja au început faza a III-a a studiilor clinice, adică cea avansată, pe care o fac pe grupuri foarte mari de oameni.

Vaccinul produs de Jojnson&Johnson combină materialul genetic al noului virus cu genele adenovirusului - care cauzează răceala comună - pentru a induce un răspuns imun. Este aceeaşi tehnologie pe care compania a folosit-o pentru a face un vaccin experimental împotriva Ebola pentru locuitorii din Republica Democrată Congo, la sfârşitul anului 2019.

Studiu clinic: cât de eficient e Remdesivir în tratarea COVID-19

Un nou studiu realizat pe baza tratamentului cu Remdesivir arată că eficienţa medicamentului în tratarea COVID-19 este una medie. Studiul clinic a fost efectuat pe 600 de pacienţi şi a fost publicat de Journal of the American Medical Association. Conform Reuters, starea pacienţilor cu forme medii ale bolii s-a îmbunătăţit după un tratament de cinci zile cu Remdesivir, însă perioada de spitalizare nu s-a redus în mod semnificativ. În cazul unui tratament de 10 zile, nu s-a observat vreun beneficiu substanţial.

Medicamentul produs de compania americană Gilead Sciences este folosit de medici în lupta împotriva noului coronavirus și Gilead a cerut autorizarea în mod oficial a Remdesivir. Pe de altă parte, OMS nu mai recomandă folosirea de Kaletra şi hidroxiclorochină în tratarea COVID-19, astfel că Remdesivir poate rămâne singura modalitate prin care pacienţii pot fi trataţi.

Citit 1423 ori Ultima modificare Duminică, 30 August 2020 01:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.