Comparație între noul coronavirus şi virusul gripal

Comparație între noul coronavirus şi virusul gripal
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Dr. Andrei Tudor Rogoz, medic specialist boli infecțioase, coordonatorul secției de Boli Infecțioase și al Centrului de vaccinare anti-COVID-19 de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat care este diferenţa majoră între noul coronavirus şi virusul gripal.

„Este o comparație foarte periculoasă acum, fiind folosită foarte mult de ei care sunt considerați conspiraționiști", a declarat Dr. Rogoz la interviurile DC NEWS şi DC MEDICAL.

Jurnalistul Val Vâlcu a punctat că este vorba despre conspiraţioniştii "care mai sunt în viaţă, că unii dintre au au murit".

„N-aș trata asta în glumă pentru că este trist. Eu îi privesc ca pe pacienți, nu mă interesează, dacă ar ajunge la mine, ce au fost înainte, sceptic sau că ar fi respectat condițiile. Legat de comparație, da, a fost inițial comparată cu gripa. Se spunea „e doar o gripă”. Asta era atitudinea unei anumite categorii din populație. Chiar dacă gripa, an de an, este o problemă de sănătate mondială, anumite tulpini de gripă chiar fiind foarte severe, doar că nu au căpătat niciodată răspândirea asta. Sau au căpătat, dar tot la nivel istoric, Beijing Flu, la intervale de ani au fost mai fost tulpini de gripă care au produs mortalitate mare.

După aceea s-a trecut în partea cealaltă, s-a spus că mortalitatea COVID-19 este de 10-20 de ori mai mare decât la gripă. Probabil că la final va fi cam de vreo 5 ori mai mare mortalitatea, și este clar că SARS CoV-2 e mai contagios decât gripa. Și asta s-ar vedea foarte clar din faptul că măsurile aceste pe care toate țările le-au implementat, într-un grad mai mare sau mai mic, mă refer la măsuri non-farmaceutice, de distanțare, mască și așa mai departe, au anihilat circulația virusului gripal. Pentru că fiecare persoană bolnavă (n.r. cu virus gripal), în perioada în care era ea predispusă, îndeplinea mai multe condiții încât să-I crească un pic riscul de contagiozitate.

Măsurile acestea îți reduc rata de reproducere. Dacă o coboară sub 1, orice epidemie se stinge. Ei, la gripă asta s-a întâmplat. La SARS, fiind un virus care are o rată de reproducere mai mare și o populație mult mai susceptibilă, a continuat să circule”. a mai punctat dr. Andrei Tudor Rogoz.

Sursa: dcnews.ro

 
Citit 1922 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2021 22:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.