Ziua mondială a donatorului de sânge

Ziua mondială a donatorului de sânge
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Acesta este un bun prilej de a ne reaminti faptul că viața a numeroși pacienți internați în spitale depinde de sângele pe care noi îl putem dona


În fiecare an, pe 14 iunie, în întreaga lume este celebrată Ziua mondială a donatorului de sânge. Acesta este un bun prilej de a ne reaminti faptul că viața a numeroși pacienți internați în spitale depinde de sângele pe care noi îl putem dona. Atunci când mergem să donăm sânge putem salva până la trei vieți. Donarea nu este dureroasă și nici dăunătoare pentru organism. Din contră, există beneficii dovedite pentru sănătatea donatorului. În Galați, puteți dona sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină, care este situat pe strada Regiment 11 Siret nr. 48A. Programul este de luni până vineri, dar și în ultima sâmbătă a fiecărei luni.

Pentru a putea dona, trebuie să aveți între 18 și 60 de ani, o greutate corporală minimă de 50 de kilograme, tensiunea arterială cel mult 18 cu 10 mm/Hg și cel puțin 10 cu 6 mm/Hg, să nu fi avut în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, tatuaje, piercing, să nu urmați tratamente medicamentoase cu antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc. Femeile nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Cu cel puțin 48 de ore înainte de a dona, trebuie să evitați excesul de grăsimi și să nu beți alcool.

La o donare se recoltează 450 de mililitri de sânge, cantitate care se reface, ca volum, în câteva ore, iar celular, în două săptămâni.

Citit 1109 ori Ultima modificare Luni, 14 Iunie 2021 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.