Analize gratuite pentru românii trecuți de 40 de ani, de la 1 iulie

Analize gratuite pentru românii trecuți de 40 de ani, de la 1 iulie
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Noul contract-cadru, intrat în vigoare de la 1 iulie, aduce o serie de modificări în acordarea asistenței medicale. Una dintre principalele noutăți constă în introducerea unui pachet de prevenție, care include consultații și analize medicale, destinat persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani. În prezent, prevenția medicală există în România mai mult la nivel teoretic.

Contractul-cadru valabil de săptămâna trecută prevede un pachet de trei consultații gratuite de prevenție: una de evaluare a factorilor de risc ai pacientului, a doua consultaţie prin care medicul efectuează ceea ce se numeşte intervenţia asupra factorilor de risc şi a treia consultaţie, de monitorizare. Eventualele investigații medicale recomandate de medici, în urma acestor consultații, sunt și ele decontate.
De asemenea, pacienții cronici pot beneficia, din această lună, de o consultație gratuită la domiciliu lunar, acordată de medicul de familie, față de doar patru pe an, așa cum se întâmpla până acum. Această măsură va fi însă imposibil de aplicat în mediul rural, deoarece multe sate nu au nici măcar un medic de familie, iar acolo unde aceștia există, numărul lor este prea mic pentru nevoia de servicii medicale a comunităților respective.
O altă noutate adusă de noul contract-cadru este aceea că lăuzele beneficiază și ele de o consultație gratuită la domiciliu.
Nu în ultimul rând, pacienții post-COVID vor putea primi de la medicii cardiologi şi pneumologi recomandări de servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi, precum şi de psihologi în specialitatea psihologie clinică-consiliere psihologică şi psihoterapie.

Ce cuprinde pachetul de prevenție

"Urmărim să facem paşi fermi către inversarea piramidei serviciilor de asistenţă medicală, în sensul creşterii ponderilor serviciilor acordate în segmentul de prespital. Vrem să creştem ponderea serviciilor acordate la nivelul medicinei primare şi al ambulatoriului de specialitate. Este vorba despre un pachet comprehensiv de prevenţie care are ca ţintă principală adulţii peste 40 de ani. Acest pachet cuprinde trei componente care sunt interdependente. Sunt de fapt trei consultaţii grupate. Prima consultaţie este una de evaluare a factorilor de risc ai pacientului. A doua consultaţie este una prin care medicul efectuează ceea ce se numeşte intervenţia asupra factorilor de risc. A treia consultaţie este una de monitorizare. (...) Modul în care vor fi decontate aceste consultaţii este de aşa natură încât să stimuleze livrarea acestui pachet în întregul său", a declarat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, citat de Agerpres.
Președintele CNAS a mai subliniat că vor fi suplimentate sumele, astfel încât pacienţii care trec prin acest proces al consultaţiei preventive "să nu întâmpine niciun obstacol în efectuarea analizei prescrise de medic". "Dacă medicul de familie va prescrie investigaţiile, de exemplu analize de laborator, ca parte a evaluării pe care o face, aceste consultaţii vor fi decontate din fond peste valoarea de contract pe care o au furnizorii de paraclinice. Deci, practic, vor fi suplimentate sumele, astfel încât pacienţii care trec prin acest proces al consultaţiei preventive să nu întâmpine niciun obstacol în efectuarea analizei prescrise medic", a afirmat președintele CNAS.

Citit 7528 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Iulie 2021 00:15

1 comentariu

 • postat de Lucratoru Roman
  Vineri, 09 Iulie 2021 10:31
  89.39.81.***
  DA.Analize facute cu reactivi ,expirati ori de uz veterinar de vreo doi trei ani.Dar pe mine ma mira chestia cu ;'Pacientilor leau iesit analize eronate ,li sa pus diagnostic gresit si li sau dat tratamente.Ma nene?Ca laboratoarele luau banii si faceau rezultatele analizelor din istoricul bolnavului m-am gandit ,ca la noi in musunoi ,CTC-ul dormea toata noaptea si dimineata facea fisa sarjelor din memorie .Dar era vorba de OTEL bre.Dar cand e vorba de organele sangele si viata oamenilor ?Asta e crima nene.Cu premeditare.
  3
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.