Femeie bolnavă de cancer, refuzată de un medic oncolog de la Spitalul Județean Galați

Femeie bolnavă de cancer, refuzată de un medic oncolog de la Spitalul Județean Galați
Evaluaţi acest articol
(43 voturi)

Dincolo de șocul psihologic al unui diagnostic grav și de efectele secundare uneori crunte ale tratamentului, a fi bolnav de cancer în România înseamnă să treci și peste piedicile umilitoare puse în calea ta de unele cadre medicale care încalcă legea cu bună știință. O dovedește situația revoltătoare a unei paciente din Galați, puse inutil pe drumuri de un medic de la Spitalul Județean "Sf. Ap. Andrei".

Liana Niculeț are 41 de ani și în urmă cu trei luni a primit vestea că suferă de cancer la sân. Pentru operație și tratament a ales Institutul Oncologic de la Cluj-Napoca, unul dintre cele mai apreciate centre medicale de profil din țară. Dacă la Cluj totul a decurs bine, nu la fel au stat lucrurile și când a venit la Spitalul Județean din Galați, pentru a fi luată în evidență la cabinetul de Oncologie Medicală din localitatea de domiciliu.

"Luarea în evidență este necesară pentru emiterea unor documente, în vederea obținerii concediului medical, a unor rețete, adeverințe, trimiteri către tomograf sau către alte investigații medicale. M-am interesat ce acte îmi trebuie, am întocmit dosarul și l-am depus pe 24 august la registratura oncologică de la Spitalul Județean. Mi s-a zis că e complet și mi s-a dat o programare la dr. Păduraru, pe 6 septembrie. Am venit conform programării, doctorul s-a uitat câteva minute pe dosar, m-a întrebat unde voi face tratamentul, i-am zis că dacă m-am operat la Cluj, voi continua acolo și terapiile, iar el mi-a zis că, în cazul acesta, să-mi depun dosarul acolo, să mă ia ei în evidențe", spune Liana Niculeț.

20 de ore pe drum, lunar, pentru o simplă adeverință

Conform legii, în cazul diagnosticului pe care îl are, femeia are dreptul la un an de zile concediu medical. "Însă adeverința pentru concediul medical se eliberează pe o perioadă de 30-31 de zile. Iar eu nu pot să mă duc lunar la Cluj, să fac un drum de zece ore dus, zece ore întors, doar pentru un concediu medical. Sau dacă voi avea nevoie de vreo rețetă sau de vreo trimitere, pentru că nu știu ce va mai apărea pe parcurs", mai spune femeia, care mărturisește că, în acel moment, s-a simțit umilită, dezamăgită, vinovată că s-a îmbolnăvit, vinovată că trebuie să ajungă la ușile medicilor.

Cu dosarul pe care medicul de la Galați i l-a pus cu nepăsare în brațe, Liana Niculeț va merge acum la Institutul Oncologic de la Iași, pentru a putea fi luată în evidență ca bolnav de cancer.

În tot acest timp, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați a anunțat deja demararea unei anchete. "Din punct de vedere legal, niciun furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate nu poate refuza accesul unui asigurat la servicii medicale. Asiguratul este cel care are dreptul la libera alegere a furnizorului. În situația de față, CAS Galați va demara o acțiune de control, iar în situația în care se constată veridicitatea aspectelor semnalate, unitatea sanitară va fi sancționată conform prevederilor contractuale", a declarat George Toderașc, președintele CAS Galați.

Spitalul Județean Galați este principalul furnizor de servicii medicale aflat în contract cu CAS Galați. În cazul în care se va stabili că vorbim despre un abuz, prin refuzul primirii dosarului pacientei, spitalul va putea fi sancționat mai mult simbolic, potrivit legii, deoarece amenda va putea ajunge la 1.500 de lei, o sumă infimă pe lângă banii pe care unitatea îi primește lunar din contribuțiile asiguraților.

Punctul de vedere al Spitalului Județean Galați

"Referitor la pacienta respectivă, precizăm faptul că la nivelul unității noastre nu a fost înregistrată nicio sesizare cu privire la eventualitatea existenței unei disfuncționalități, în ceea ce privește asigurarea asistenței medicale sau eliberarea unor înscrisuri. Din ce vă putem comunica, la momentul respectiv, pacienta nu se afla în evidența unității noastre, ca pacient oncologic. Din punctul de vedere exprimat, de asemenea, de către medicul oncolog care a consultat-o pe pacienta respectivă, nu i s-a refuzat eliberarea concediului medical aferent perioadei de internare în alt centru oncologic, însă documentele prezentate de pacienta respectivă nu erau complete. Vom analiza cazul și o rugăm pe pacientă să se adreseze medicului oncolog", a declarat dr. Ionuț Băneșanu, din partea Spitalului Clinic de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Galați.

Citit 13045 ori Ultima modificare Vineri, 10 Septembrie 2021 23:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.