Femeie bolnavă de cancer, refuzată de un medic oncolog de la Spitalul Județean Galați

Femeie bolnavă de cancer, refuzată de un medic oncolog de la Spitalul Județean Galați
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Dincolo de șocul psihologic al unui diagnostic grav și de efectele secundare uneori crunte ale tratamentului, a fi bolnav de cancer în România înseamnă să treci și peste piedicile umilitoare puse în calea ta de unele cadre medicale care încalcă legea cu bună știință. O dovedește situația revoltătoare a unei paciente din Galați, puse inutil pe drumuri de un medic de la Spitalul Județean "Sf. Ap. Andrei".

Liana Niculeț are 41 de ani și în urmă cu trei luni a primit vestea că suferă de cancer la sân. Pentru operație și tratament a ales Institutul Oncologic de la Cluj-Napoca, unul dintre cele mai apreciate centre medicale de profil din țară. Dacă la Cluj totul a decurs bine, nu la fel au stat lucrurile și când a venit la Spitalul Județean din Galați, pentru a fi luată în evidență la cabinetul de Oncologie Medicală din localitatea de domiciliu.

"Luarea în evidență este necesară pentru emiterea unor documente, în vederea obținerii concediului medical, a unor rețete, adeverințe, trimiteri către tomograf sau către alte investigații medicale. M-am interesat ce acte îmi trebuie, am întocmit dosarul și l-am depus pe 24 august la registratura oncologică de la Spitalul Județean. Mi s-a zis că e complet și mi s-a dat o programare la dr. Păduraru, pe 6 septembrie. Am venit conform programării, doctorul s-a uitat câteva minute pe dosar, m-a întrebat unde voi face tratamentul, i-am zis că dacă m-am operat la Cluj, voi continua acolo și terapiile, iar el mi-a zis că, în cazul acesta, să-mi depun dosarul acolo, să mă ia ei în evidențe", spune Liana Niculeț.

20 de ore pe drum, lunar, pentru o simplă adeverință

Conform legii, în cazul diagnosticului pe care îl are, femeia are dreptul la un an de zile concediu medical. "Însă adeverința pentru concediul medical se eliberează pe o perioadă de 30-31 de zile. Iar eu nu pot să mă duc lunar la Cluj, să fac un drum de zece ore dus, zece ore întors, doar pentru un concediu medical. Sau dacă voi avea nevoie de vreo rețetă sau de vreo trimitere, pentru că nu știu ce va mai apărea pe parcurs", mai spune femeia, care mărturisește că, în acel moment, s-a simțit umilită, dezamăgită, vinovată că s-a îmbolnăvit, vinovată că trebuie să ajungă la ușile medicilor.

Cu dosarul pe care medicul de la Galați i l-a pus cu nepăsare în brațe, Liana Niculeț va merge acum la Institutul Oncologic de la Iași, pentru a putea fi luată în evidență ca bolnav de cancer.

În tot acest timp, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați a anunțat deja demararea unei anchete. "Din punct de vedere legal, niciun furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate nu poate refuza accesul unui asigurat la servicii medicale. Asiguratul este cel care are dreptul la libera alegere a furnizorului. În situația de față, CAS Galați va demara o acțiune de control, iar în situația în care se constată veridicitatea aspectelor semnalate, unitatea sanitară va fi sancționată conform prevederilor contractuale", a declarat George Toderașc, președintele CAS Galați.

Spitalul Județean Galați este principalul furnizor de servicii medicale aflat în contract cu CAS Galați. În cazul în care se va stabili că vorbim despre un abuz, prin refuzul primirii dosarului pacientei, spitalul va putea fi sancționat mai mult simbolic, potrivit legii, deoarece amenda va putea ajunge la 1.500 de lei, o sumă infimă pe lângă banii pe care unitatea îi primește lunar din contribuțiile asiguraților.

Punctul de vedere al Spitalului Județean Galați

"Referitor la pacienta respectivă, precizăm faptul că la nivelul unității noastre nu a fost înregistrată nicio sesizare cu privire la eventualitatea existenței unei disfuncționalități, în ceea ce privește asigurarea asistenței medicale sau eliberarea unor înscrisuri. Din ce vă putem comunica, la momentul respectiv, pacienta nu se afla în evidența unității noastre, ca pacient oncologic. Din punctul de vedere exprimat, de asemenea, de către medicul oncolog care a consultat-o pe pacienta respectivă, nu i s-a refuzat eliberarea concediului medical aferent perioadei de internare în alt centru oncologic, însă documentele prezentate de pacienta respectivă nu erau complete. Vom analiza cazul și o rugăm pe pacientă să se adreseze medicului oncolog", a declarat dr. Ionuț Băneșanu, din partea Spitalului Clinic de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Galați.

Citit 11625 ori Ultima modificare Vineri, 10 Septembrie 2021 23:58

12 comentarii

 • postat de Un jefuit
  Joi, 09 Septembrie 2021 20:08
  72.83.146.***
  Nu cred ca e bine sa generalizam, sunt medici, cu adevarat apropiati de bolnavi, de acord ca majoritate sunt aroganti,si interesati doar de castiguri, castiguri si doar castigur, uitativa ce salarii au, cumulate cu alte venituri, sunt oameni de zece mii de euro pe luna, si tot nu le ajunge, iar in ca inetele private, esti JEFUIT LA PROPRIU, pentru zece minute de ,,consultatii,,
  1
  6
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 09 Septembrie 2021 10:44
  5.13.141.***
  Suntem un neam de PROSTI!
  In Germania, profesorii au PUNCTE intr-un sistem national. Daca elevul ce iese de pe bancile scolii si nu este indrumat untre trebuie sa ii poata fi folosit potentialul cat mai bine, acel profesor in functie de rata aleasa de parinti elevilor si o comisie de stat i se va scadea sau creste salariul!

  ASA AR TREBUI SI MEDICILOR! Esti porc... pac 5%... ai facut 20 de marlanii... muncesti gratis luna aia! Eu personal as face lege te-am prins cu spaga... iti tai din anii de pensie! Si te-am nenorocit cum si TU nenorocesti pe altii! Unii sunt niste nulitati in toata regula si NEREGULA!
  0
  37
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Joi, 09 Septembrie 2021 09:27
  5.2.205.***
  S-a suparat doctorul ca doamna s-a dus la Cluj, asa fac toti daca afla ca te-ai dus in alta parte........
  0
  36
  Raportează
 • postat de cd
  Joi, 09 Septembrie 2021 09:26
  5.2.209.***
  Nu le-ar fi rusine nerusinatilor astia de "medici". bineanteles ca se acopera unii pe altii ca niste bestii ! Dupa ce ca omul si asa-i napastuit, bolnav grav, tu ca medic iti bati joc de el?
  ar trebui sactionati exemplar. sa practie medicina intr-un cabinet medical la tara.
  0
  30
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Joi, 09 Septembrie 2021 08:49
  82.76.159.***
  Medicii din Ro, in majoritatea lor, sunt aroganti, spagari, prezinta un dezinteres total fata de pacient, sunt asa din cauza noastra. pentru ca noi i-am educat prost, pentru ca romanul se duce la spital si ii da doctorului spaga inainte de a-l trata. Niste nemernici care vor sa profite de pacientii disperati. La medic e bine sa mergi cu legea in mana, cu informatii despre bola de care suferi ca sa-i poti pune intrebari eventual cand diagnosticul este sumbru, ei nu au timp sa comunice cu pacientii pentru ca merg in cel putin inca doua sectoare private si mai sunt si cadre didactice la vreo facultate de medicina. Sigur ca un medic ca asta, ocupat pentru castiguri mari, e obosit si nu mai are chef sa practice medicina.
  2
  30
  Raportează
 • postat de relu
  Joi, 09 Septembrie 2021 08:29
  136.255.148.***
  Spitalul mortii, pe drept declarat asa, pacat ca se numeste spital mai bine ar fi cimitir . nu mai vorbim de nepasarea asa zisilor medici, cu juramantul lui Hipocrate, care nu se gandesc decat la plic si la multi bani, multi, multi. la ce ii ajuta banii combinati cu nepasarea, neprofesionalismul? nu mai au nici cel mai mic sentiment uman. Cazul expus este unul banal, sa va declare toti cetatenii care au trecut pe la acest spital ce este acolo....., mai bine zis rudele acestora pentru ca bolnavii s au externat morti, diagnosticul general COVID, dezastru. Poate 10% din personal ar merita sa fie numiti doctori si sa fie platiti......Cine sa verifice?????cei care sunt mai inumani si corupti??????si care au numit doctorii politic????????????????/
  1
  31
  Raportează
 • postat de fes
  Joi, 09 Septembrie 2021 07:50
  81.12.148.***
  nici pentru cea mai banala boala, cel mai ridicol simptom nu ar trebui sa intri sau sa apelezi la acest spital.
  0
  28
  Raportează
 • postat de Fărcaș Ioan
  Joi, 09 Septembrie 2021 07:09
  176.53.12.***
  Consiliul județean ar trebui sa între în spital, sa facă ordine acolo, nu sa facă clădiri și sa aducă aparatura la care doar cei care au relații înăuntru au acces.Stim toți de gunoiul de dinăuntru, de la poarta pana la femeia de serviciu, dar ca de obicei nu facem nimic.E o asociație civica care apară drepturile noastre medicale în Galați, nu zice nimic? A.. în spatele ei se afla tot unedic din spitalul județean. Apropo, de ce merge treaba la Spitalul de Copii?
  0
  34
  Raportează
 • postat de Andrei
  Joi, 09 Septembrie 2021 04:49
  86.124.200.***
  Eu zic sa nu mai amendati institutiile,ci persoanele.Amendati instiyuyiile platim tot noi.
  0
  31
  Raportează
 • postat de Moarte pluteste in aer
  Joi, 09 Septembrie 2021 00:42
  89.137.230.***
  In spitalul judetean Galati s-a format o mafie si se apara unii pe altii. Scopul lor sunt banii si nu sa salveze oamenii sau sa ii ajute. S-a creat o birocratie special ca sa poata face toate aceste nemernicii. Fereasca cerul sa ajungi pe la ei ca ori mori ori iti iau si pielea de pe tine. Doar cativa sunt oameni acolo.
  3
  103
  Raportează
 • postat de Anda
  Miercuri, 08 Septembrie 2021 21:38
  5.13.200.***
  Felicitari doamnei pentru ca nu a plecat capul si a stiut sa isi ceara dreptul. Multa sanatate!
  Orgoliul doctorului in cauza merge pana la cer...
  0
  109
  Raportează
 • postat de Sa se sesizeze organele abilitate
  Miercuri, 08 Septembrie 2021 20:27
  46.114.151.***
  Oncologia de la Galati geme de nepasare si de coruptie. Saracii oameni vin in policlinica cu teama fiind terorizate de personalul medical cu titluri academice ce isi desfasoara activitatea acolo. Ar trebui ca organele abilitate sa se sesizeze si sa demareze o ancheta serioasa. La Galati nu ucide cancerul ci nepasarea si coruptia medicilor oncologi.
  0
  118
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.