Brusturele scade tensiunea arterială

Brusturele scade tensiunea arterială
Sursa foto: Pixabay
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Plantă uşor de procurat, brusturele are numeroase beneficii pentru diverse probleme de sănătate. Este util pentru curăţarea organismului de toxine, scade glicemia, este remediu hepato-biliar şi tratează bolile de piele.

Întâlnit într-un areal vast din ţara noastră, de la câmpie la munte, brusturele este uşor de recunoscut după frunzele mari şi late, precum şi după înălţimea plantei, care poate atinge 1,3 metri. Florile violete sunt înconjurate de ţepi, care, după uscare, devin scaiete. În scop terapeutic, de la brusture se foloseşte rădăcina, care se recoltează primăvara sau toamna. Printre substanţele care îi conferă virtuţi terapeutice se numără lactona, inulina, vitaminele din complexul B, sărurile de potasiu, uleiul volatil, taninul şi un compus antibiotic.

Remediile din brusture pot fi folosite sub formă de ceai, tinctură, capsule, iar extern pot fi valorificate sub formă de comprese, infuzie pentru spălături sau aplicaţii de frunze proaspete.

Dacă te confrunţi cu stări de nervozitate sau de stres, poţi încerca remediile cu brusture în combinaţie cu alte plante, pentru un efect potenţat. În acest scop, poţi prepara un ceai dintr-o jumătate de linguriţă de rădăcină de brusture, în amestec cu o cantitate egală de flori de tei şi cu un vârf de cuţit de busuioc, la o cană cu apă clocotită. Pentru normalizarea tensiunii arteriale, poţi lua de trei ori pe zi câte o linguriţă de pulbere de brusture.

Stimulează funcţia hepato-biliară

Brusturele contribuie la eliminarea toxinelor inclusiv de la nivelul ficatului, protejându-l de acţiunea unor factori nocivi precum alcoolul sau medicamentele. Pentru stimularea funcţiei hepato-biliare, se recomandă ceaiul de brusture obţinut dintr-o lingură de rădăcină de plantă mărunțită la 300 de mililitri de apă clocotită. Se fierbe la foc mic, timp de trei minute, se infuzează un sfert de oră, după care se filtrează. Se bea o cană de ceai zilnic, două săptămâni.

Citit 1675 ori Ultima modificare Luni, 25 Aprilie 2022 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.