Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a răspuns prezent invitației adresată de către colegii ei George Stângă, George Scarlat și Valentina Toniță și a efectuat o vizită la Galați. Prezența acesteia în oraș a fost marcată de o vizită la Spitalul Județean, la Secția de Oncologie, unde a stat de vorbă cu cei diagnosticați cu maladia secolului și pentru care, promite că va iniția, din poziția de senator, o lege. „Am participat la un eveniment în care am vorbit despre punerea în aplicare a Planului Național pentru Combaterea Cancerului, proaspăt devenit lege, și ce presupune aceasta din perspectiva prevenției afecțiunilor oncologice”, a scris Nicoleta Pauliuc pe pagina sa de Facebook.
Redactorii cotidianului „Viața liberă” au vorbit cu senatoarea PNL despre proiectele pe care le are referitoare la prevenția și tratamentul bolnavilor de cancer și despre modul în care s-a desfășurat vizita la Galați.
- Ce înseamnă pentru dumneavoastră acțiunea de prevenție a cancerului? De ce v-ați implicat în aceste demersuri?
- Discuția despre prevenția diverselor tipuri de afecțiuni din spectrul oncologic este foarte complexă și necesită o aplecare mult mai mare către ceea ce numim medicină personalizată. Mă refer în principal la testări care să indice anumite predispoziții către dezvoltarea unor forme specifice de cancer. Lucrez la un proiect legislativ care să ofere dreptul la medicină personalizată și sper că, în anii următori, vom face progrese pe acest palier. Statul român ar trebui acum să se concentreze pe zona de depistare timpurie, pentru că mare parte a cauzei ce conduce la o rată de mortalitate care depășește 55% este descoperirea cancerului în faze avansate. Atrag atenția asupra unei analize publicate recent de reputata revistă de medicină The Lancet care vorbește despre riscurile unei veritabile „epidemii de cancer” ce ar urma să afecteze Europa ca urmare a faptului că, pe timpul pandemiei, mulţi oameni nu au fost la doctor.
Una peste alta, e clar că ne trebuie metode de diagnostic moderne și sper că Planul anti-cancer va fi finanțat corespunzător.
- Cum vi s-au părut condițiile de la noi din spital, ce ar trebui schimbat sau îmbunătățit?
- Am găsit pacienți oncologici și aparținători cărora am încercat să le dau speranță și să le insuflu putere. Am găsit medici dedicați pacienților și meseriei lor extraordinare. Alături de colegii mei de la PNL Galați, sunt susținătoarea proiectului construirii unui spital regional Galați– Brăila. Sper că domnul ministru Rafila va găsi o sursă de finanțare – dacă nu PNRR, măcar fondurile europene aferente exercițiului bugetar 2021 – 2027 al UE – pentru demararea acestui proiect. Știu că se vorbește deja de 15 ani despre un nou spital județean la Galați, știu că s-au făcut eforturi de modernizare în ultimii ani, dar cred că județul merită mai mult: pentru toți bolnavii, nu numai pentru cei cu afecțiuni oncologice.
- Ce programe de prevenție a cancerului sunt la nivel național?
- După mai bine de 30 de ani de la Revoluție, avem pentru prima dată un Plan Național de Luptă Împotriva Cancerului care nu va rămâne doar o hârtie în sertarele funcționarilor din Ministerul Sănătății, ci, tocmai pentru că este lege, va trebui aplicat și bugetat corespunzător. Planul, la elaborarea căruia am participat și eu pe partea de calitate a vieții pacienților oncologici, prevede elaborarea unei Strategii Naționale de promovare a conceptelor de prevenție. La nivel concret, se prevăd elaborarea unui fond pentru promovare, prevenție și educație pentru sănătate, crearea unui departament independent de Sănătate Publică la nivelul fiecărei unități spitalicești, dezvoltarea unei identități online a spitalelor din România, crearea de conținut relevant, explicit pentru categoriile identificate de pacienți sau persoane cu risc și, nu în ultimul rând, Crearea unor Cancer Test Kits – autotestare pacienți.
De asemenea, se urmărește elaborarea de materiale informative asupra tuturor aspectelor patologiilor (factori de risc, măsuri preventive, modalități de tratament) explicate în limbaj colocvial în funcție de vârsta și capacitatea de înțelegere a pacienților.
În general, educația și informarea sunt cuvintele de ordine. Acestora trebuie să li se adauge şi proceduri de screening care pot măcar identifica factorii de risc şi predispoziţiile către dezvoltarea unor anumite tipuri de cancer.
- Doriți să vă implicați, în calitate de senator, și în alte activități de acest gen?
- Pe lângă transpunerea în lege a Planului anti-cancer, am deja trei inițiative legislative pentru bolnavii oncologici, supraviețuitorii și rudele acestora care au devenit legi în urma unor voturi în unanimitate. Bolnavii de cancer primesc consiliere psihologică gratuită, iar aparținătorii acestora beneficiază de 45 de zile de concediu plătit pentru a-i însoți pe pacienți la tratament, precum și de consiliere psihologică gratuită. Am inițiat această lege fiindcă știu, din proprie experiență, că pacientul oncologic are nevoie de iubire. Iubire și disponibilitate. Am inițiat legea pentru ca pacienții să nu se mai simtă abandonați, așa cum am văzut că se întâmplă când soțul, de exemplu, nu poate veni să își ia soția de la spital, după ce și-a terminat tratamentul, pentru că este la serviciu. În același timp, consilierea psihologică pentru bolnav și aparținător este o resursă inestimabilă, care acum este la îndemâna celor care au nevoie de ea.
A doua este legea dreptului la uitare prin care supraviețuitorilor de cancer li se șterge boala din „cazierul” medical după o anumită perioadă de la încheierea tratamentului, astfel că aceștia nu vor mai plăti asigurări de sănătate și credite bancare mai scumpe decât oamenii sănătoși.
De departe însă, legea referitoare la instituirea Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer în prima duminică a lunii iunie este cea mai personală inițiativă pe care am avut-o. Legea s-a născut din sufletul meu, din speranță, din iubire față de ceilalți oameni care au trecut printr-o astfel de experiență. A apărut și din amintirea suferinței prin care am trecut. Am văzut această lege ca o încheiere a unui cerc care a început în momentul diagnosticului pe care l-am primit. Această zi se dorește să fie o celebrare a vieții, o sărbătoare pentru supraviețuitori, o inspirație pentru cei diagnosticați recent, o sensibilizare a comunității cu privire la speranța de supraviețuire după această boală cronică și a faptului că viața, după un diagnostic de cancer, poate fi fructuoasă și plină de satisfacții. Am sărbătorit această zi pentru prima dată în 2022, vă invit să o sărbătorim împreună în 2023 și în anii care vor veni.
- Cum a fost întâlnirea de ieri (17 noiembrie n.a.) de la Grădina Botanică?
- Foarte emoționantă! De fiecare dată când mă întâlnesc cu persoane care se luptă cu această boală perfidă sau care au reușit să învingă în marea încercare a vieții lor, cu familiile sau prietenii lor, mă deschid total pentru că empatia și spiritul pozitiv sunt cele mai importante arme pe care noi le avem. Întotdeauna, speranța degajată din aceste întâlniri, dar și tristețea unor cazuri cutremurătoare generează un consum emoțional foarte mare. Am înțeles însă că aceasta este „misiunea” mea, este gândul care mă ajută să înțeleg de ce a trebuit chiar eu să trec prin această încercare cruntă a unui diagnostic oncologic.
A fost un eveniment minunat. Le mulțumesc din suflet Valentinei Toniță și colegilor mei George Stângă și George Scarlat pentru oportunitatea de a cunoaște atât de multe femei extraordinare, puternice și decise să se alăture cauzei în care eu cred. Pentru mine, a fost o onoare și o responsabilitate.
Iubesc Galațiul, l-am găsit întotdeauna fermecător. De altfel, cred că destul de puțină lume știe, eu sunt născută în Tecuci. Deci, am simțit cumva că m-am reîntors acasă.