Din ce în ce mai multe cazuri de scarlatină la Galaţi. Din 20 de teste la un laborator, doar două negative

Din ce în ce mai multe cazuri de scarlatină la Galaţi. Din 20 de teste la un laborator, doar două negative
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Deși autoritățile locale se bâlbâie când vine vorba despre epidemia de scarlatină izbucnită în școlile și grădinițele din oraș în ultimele zile, situația din teritoriu este cu adevărat alarmantă.

Zbuciumul părinților pleacă de la faptul că, deși în mass-media au apărut informații concrete despre copii cu scarlatină, iar profesorii i-au chemat la școală să ia copiii cu simptome, la spitalele de specialitate din oraș lucrurile se blochează.

Du-te-vino, pe banii și nervii părinților

M. este o mămică ce are un copil la una dintre unitățile școlare din oraș unde au apărut cazuri de scarlatină. Ajunsă la limita răbdării, femeia ne-a povestit cât de încurcate sunt lucrurile în spitalele din oraș. „După ce am aflat că mai mulți copii din clasa fiicei mele au scarlatină, directorul unității și învățătoarea ne-au trimis să facem și noi copiilor exudat faringian. Aici începe distracția, dacă o pot numi așa. În cazul în care copilul are simptome (dureri în gât, febră, moleșeală), atunci se merge la Spitalul de Copii. Dacă, însă, copilul nu prezintă simptome, ești obligat să îi faci exudat la un cabinet particular, pentru că, la Spitalul de Boli Infecțioase, unde recoltarea costă 17 lei, nu îți face decât când copilul are simptome. Așa că nu poți decât să te înarmezi cu răbdare și să alegi clinica unde dorești să îi faci copilului exudatul”, ne-a povestit mămica respectivă.

Trei cabinete de recoltare la un singur laborator

Pentru a afla care este situația în oraș, cât de mult durează și cât costă să faci o analiză antigen în sistem privat, vineri dimineață ne-am dus la unul dintre centrele private unde puteam face analize. Menționăm faptul că la laboratorul respectiv erau funcționale trei cabinete de recoltare. În timp ce așteptam să ne vină rândul, am intrat în vorbă cu una dintre mămici. Aceasta ne-a spus că își testează copilul pentru că în clasa lui mulți copii au scarlatină. „Noi recoltăm pe zi, cel puțin 20 de exudate copiilor cu simptomatologie specifică scarlatinei. Dintre acestea doar două ies negative. În cazul unui test pozitiv, trebuie anunțat medicul de familie și luarea imediată a măsurilor ce se impun”, ne-a declarat asistenta. Am aflat că un test rapid costă în jur de 50 de lei și este gata în două ore.

Sunt medicamentele necesare în farmacii

Creșterea numărului mare de pacienți infectați cu streptococul care poate produce scarlatina a avut efecte și în farmacii. Vestea bună pe care farmacista Florina Bonifate, reprezentanta Colegiului Farmaciștilor din Galați, o transmite gălățenilor este că, în acest moment, stocul de medicamente  pentru tratarea streptococului care a pus pe jar mulți părinți în această perioadă, este suficient. „Am observat, la nivelul farmaciilor, un număr crescut de cazuri, după numărul mare de rețete pe care le eliberăm din farmacii. Din discuțiile cu pacienții mei, pot spune că foarte mulți adulți și-au făcut exudat, dar toți cei care au dezvoltat infecția cu streptococ sunt copii. Probabil și pentru că a fost o perioadă în care cei mici au mers la școală și au fost mai expuși. Sperăm că acum, odată cu vacanța, lucrurile se vor mai aranja. Avem suficiente medicamente să tratăm toți pacienții”,  a concluzionat farm. Florina Bonifate.

Citit 5054 ori Ultima modificare Marți, 11 Aprilie 2023 21:00

1 comentariu

  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 07:53
    5.13.195.***
    DIN NOU EXEMPLUL ca statul nu da doi bani pe propria populatie MUNCITOARE (..limea cum mai suntem intitulati) sistemul medical ca si invatamanul PRAFF... medici care nu au ce cauta la cabinete particulare, in timp ce ei LUCREAZAPENTRU STAT!

    Ca si cum lucrez vanzator la o firma si daca imi ceri de
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.