Cum vor fi afectate serviciile sanitare de noile măsuri fiscale

Cum vor fi afectate serviciile sanitare de noile măsuri fiscale
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Angajații din Sănătate amenință cu proteste și mai mari, din septembrie

Noile măsuri fiscal-bugetare prevăzute în proiectul ordonanței de urgență aflat acum în dezbatere vor prejudicia o parte semnificativă a sistemului de Sănătate, susțin reprezentanții unuia dintre cele mai mari sindicate din ramură, Solidaritatea Sanitară. Reprezentanții angajaților din Sănătate anunță că, dacă anumite prevederi nu vor fi eliminate, o parte importantă a celor care lucrează în domenii vor fi grav afectați, motiv pentru care întrevăd reluarea protestelor la scară mult mai mare, chiar de luna viitoare. 

Una dintre cele mai mari nemulțumiri ale angajaților afiliați sindicatului Solidaritatea Sanitară este eliminarea voucherelor de vacanță și tichetelor de masă, măsură care, susțin liderii, ar afecta grav cam un sfert din numărul total al angajaților din sistemul sanitar. Aceste două bonificații erau văzute ca o ”gură de oxigen” care rotunjea simțitor veniturile și a cărei lipsă s-ar resimți, nefiind acoperită de creșterile anunțate la începutul lunii iunie. 

Medicii, cei mai afectați

”În condițiile în care inflația a redus deja salariile reale cu 42,72% raportat la 1 ianuarie 2018, scăderea suplimentară a unora dintre venituri accentuează într-un mod periculos problemele cu care se confruntă profesioniștii din Sănătate. Eliminarea drepturilor la indemnizația de hrană și voucherele de vacanță va afecta circa 24,4 la sută din angajații din spitale, pierderea este de circa 466 lei brut/lună. Este vorba atât despre medici, care reprezintă circa 65 la sută din angajații care pierd, cât și de angajații din alte categorii salariale. Creșterea veniturilor salariale ale asistentelor medicale din aceste locuri de muncă va fi anulată în astfel de cazuri de pierderea acestor drepturi”, au susținut reprezentanții Comitetului Director al Federației Solidaritatea Sanitară prin intermediul unui comunicat de presă transmis redacției zilele trecute. Mergând mai departe pe firul impactului asupra veniturilor chiar și în cazul categoriilor plătite ”mai bine”, cum sunt cei din secțiile ”de risc”, sindicaliștii afirmă că tăierea bonurilor de masă și a tichetelor de vacanță le-ar putea tăia și elanul cadrelor medicale din prima linie, cum ar fi secțiile de Urgență și Reanimare. ”Pierderile amintite vor determina un efect de tipul legii consecințelor neintenționate ale acestui act normativ, ce va interveni pe zona asistentelor medicale din serviciile UPU, ATI și alte câteva servicii. Salariile brute ale acestor angajați ating și depășesc discret pragul stabilit de actul normativ, în special datorită turelor și lucrului în zilele libere legale. Măsura va exercita un caracter inhibitor la adresa participării la asigurarea continuității furnizării serviciilor medicale. Consecința o va constitui scăderea capacității spitalelor de a asigura serviciile publice în aceste specialități”, au mai opinat reprezentanții sindicali, care au adăugat că în situația în care se decide menținerea unui prag pentru acordarea acestor drepturi, soluția echitabilă este de a lua în considerare doar veniturile aferente salariilor de bază.

Personalul TESA și cei cu salarii mici

Sunt alte două categorii considerate discriminate în noua lege a salarizării, care ar avea de pierdut semnificativ la leafă prin instituirea anumitor plafoane și respectiv prin privarea de bonificații. ”Sporurile pentru condiții de muncă ale personalului nemedical/TESA nu vor putea depăși 1.000 lei/lună, măsura generând pierderi salariale pentru unii dintre ei. Pierderile salariale intervin și în cazul unor angajați din Sănătate care sunt deja în situația de discriminare salarială deoarece nu au drepturile salariale stabilite în aceeași anexă a legii salarizării cu ceilalți angajați din acest sector. Astfel, deja acești angajați sunt lipsiți de o serie de drepturi salariale în situațiile în care lucrează în aceleași condiții de muncă cu personalul medical și auxiliar sanitar”, se mai arată în comunicat.

Angajații DSP-urilor, legați de glie

Este efectul pe care l-ar avea descentralizarea direcțiilor de sănătate publică, respectiv limitarea posibilității de exercitare a profesiei, așa cum susțin sindicaliștii. ”Considerăm că descentralizarea acestor servicii publice de sănătate înseamnă de fapt destructurarea acestora, generând riscuri majore la adresa sănătății publice din România. Adoptarea acestor măsuri, inclusiv a celor care au ca rezultat scăderea veniturilor, poate contribui la cauzele care vor determina reluarea protestelor începând cu luna septembrie, la o scară mult mai mare”, au concluzionat reprezentanții Federației.

Citit 3167 ori Ultima modificare Miercuri, 09 August 2023 06:02

4 comentarii

  • postat de cititor
    Miercuri, 16 August 2023 20:33
    46.97.176.***
    Dupa felul in care si-au batut joc de mine la judetean saptamana trecuta, cand am mers pt un vaccin dupa ce am fost muscat de caine, as zice ca nu merita nici un sfert din cat primesc. Platesc cateva zeci de mii de lei lunar la sanatate pt care sunt luat la misto si mi se vorbeste in bataie de joc
    0
    0
  • postat de Albert
    Luni, 07 August 2023 13:47
    86.124.201.***
    Domnilor din sănătate și nu numai!
    În locul indemnizației de hrana va ofer o masa calda/ zi sau va ofer hrana rece, conserve, paste, etc. Chiar va schimba metabolismul lipsa acestei indemnizatii? Inflația nu afectează toată lumea, de la vladica la opinca?
    Sporurile? O găselniță pt binele tuturor.
    0
    0
  • postat de Cu voi, fără voi, cam tot aia e.
    Luni, 07 August 2023 11:35
    109.166.132.***
    Oricum sănătatea este deplorabilă cu plus valoarea adusă, mortalitate ridicată de top în UE în gama de vârstă de la noi născuți până la groapă duși. Și dacă sunt așa de buni cei din sistemul de sănătate, ce vă oprește să plecați peste hotare, așa cum au făcut peste 6 milioane de români ?
    0
    0
  • postat de gelu
    Luni, 07 August 2023 09:28
    95.76.37.***
    Aveti peste 10000 de lei brut/lunar si vreti si tichete de vacanta?
    Nu va e rusine imbuibatilor?
    Peste 90% din cei de la privat nu primesc asemenea pomeni
    si voi nu va mai saturati de spagi si salarii babane cu tot felul de bonusuri inventate
    electoral
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.