Vaccinul antigripal, eliberat exclusiv la farmacie. A început imunizarea la Galați, dar regulile s-au schimbat

Vaccinul antigripal, eliberat exclusiv la farmacie. A început imunizarea la Galați, dar regulile s-au schimbat
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

La 1 septembrie a început etapa de vaccinare antigripală din această toamnă. Dacă, până acum, traseul celor care doreau să le fie administrat vaccinul antigripal era unul relativ simplu, în sensul că aceștia se prezentau la medicul de familie unde primeau gratuit vaccinul și le era și administrat, începând cu prima zi a lui septembrie, legea privind vaccinarea antigripală s-a modificat radical.

Astfel pacienții care doresc să se vaccineze au de parcurs un traseu greu, în sensul că ei trebuie mai întâi să se adreseze medicului de familie, care le va elibera rețeta cu care pacientul ajunge la farmacie, unde solicită eliberarea vaccinului. Legea în vigoare prevede gratuitate în administrarea vaccinului doar pentru persoanele care au împlinit 65 de ani, pentru copiii până la 18 ani, pentru pacienții cu boli cronice  și pentru cadrele medicale. Persoanele între 45 și 65 de ani, asigurate și fără boli cronice, care doresc vaccinarea antigripală trebuie să plătească jumătate din prețul vaccinului. Pentru a vedea care este în prezent situația farmaciilor din oraș, am contactat-o telefonic pe Florina Bonifate, președinta Colegiului Farmaciștilor din județul Galați. Aceasta ne-a explicat că, în prezent, în farmaciile din Galați există suficient vaccin pentru toată lumea. „La momentul actual vă pot zice că acele tipuri de vaccin există în farmacii. Acesta se eliberează pe baza rețetei date de medicul de familie și poate fi făcut fie tot la medicul de familie, fie în farmaciile acreditate. În acest moment, în Galați există 12 unități farmaceutice acreditate care, contra cost, pot oferi doritorilor serviciile de vaccinare. Aceste unități farmaceutice au afișat, la loc vizibil , faptul că efectuează în incintă vaccin antigripal, urmând ca și altele să fie acreditate. Începând cu 1 decembrie, vor intra pe compensare și vor fi distribuite doar prin farmacii și celelalte vaccinurile (anti HPV ș.a. )”, ne-a spus Florina Bonifate. 

La polul opus, medicii de familie susțin că acest lucru nu este foarte benefic pentru pacienți, pentru că orice vaccin care nu este administrat imediat trebuie păstrat la rece și în spații special amenajate. „Noi am fost obligați să dotăm cabinetele cu spații speciale pentru depozitarea vaccinurilor și am fost verificați la sânge să se vadă dacă întrunim aceste condiții. Acum pacientul își ia vaccinul de la farmacie. Eu, medic de familie, nu am control asupra lui. Îl ține câteva zile, apoi se prezintă la mine la cabinet pentru administrare. Dacă nu a fost ținut corespunzător, vaccinul antigripal îi poate face pacientului mai mult rău decât bine. În plus, având în vedere situația actuală, cu școli deschise și din nou cu destul de multe infectări cu COVID-19, recomand vaccinarea copiilor începând de la  vârsta de doi ani. De asemenea, vreau să menționez faptul că, la doar o săptămână de la începerea anului școlar, foarte mulți copii s-au prezentat în cabinetele medicilor de familie cu simptome de răceală și gripă”, a explicat dr. Dumitru Mărășescu, președintele Asociației Patronatului Medicilor de familie din Galați.

Citit 5163 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Octombrie 2023 09:35

1 comentariu

  • postat de dgi
    Joi, 12 Octombrie 2023 23:23
    81.196.245.***
    Azi tocmai ce l-am primit de la medicul de familie. Deci nu numai in farmacii. Nu stiu de unde luati informatiile dar dezinformati.
    5
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.