15 spitale CFR, inclusiv cel din Galați, transferate de la Ministerul Transporturilor

15 spitale CFR, inclusiv cel din Galați, transferate de la Ministerul Transporturilor
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Deputaţii au aprobat, în şedinţa de plen de marţi, în calitate de for decizional, transferul a 15 unităţi sanitare cu paturi din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea altor ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, MApN, MAI, Ministerul Justiţiei, SRI, SIE, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Academia Română, autorităţile administraţiei publice locale şi universităţile de medicină şi farmacie acreditate şi universităţile care au în structură facultăţi de medicină şi farmacie acreditate, la cererea acestora.

Potrivit unui amendament, după transferul prevăzut în proiectul de lege se interzice schimbarea domeniului de activitate a acestor unităţi sanitare. Un criteriu nou pe care trebuie să îl îndeplinească unităţile sanitare, conform unui alt amendament, este cel referitor la "proiect/program de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii de sănătate şi de creştere a calităţii serviciului medical, inclusiv un plan de investiţii şi de dezvoltare a tipurilor de servicii medicale oferite".

Vor fi transferate Spitalul Clinic Căi Ferate nr. 1 "Witting" Bucureşti, Spitalul Clinic Căi Ferate nr. 2 Bucureşti, și cele din Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi (care va fi preluat de municipalitate, așa cum "Viața liberă" a mai informat), Constanţa, Braşov, Paşcani, Simeria, Oradea, Craiova, Sibiu și Drobeta-Turnu Severin.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat, în plen, că modul în care se face această trecere de la Ministerul Transporturilor la alte entităţi arată că intenţiile majorităţii parlamentare nu au legătură cu interesul pacienţilor. "Spitalul Witting era mult mai eficient şi mai deschis pentru pacienţi dacă ar fi rămas la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB). Spitalul Witting a fost trecut fără acordul pacienţilor, fără acordul personalului medico-sanitar în administrarea Ministerului Apărării, ceea ce înseamnă blocarea accesului majorităţii pacienţilor la un spital foarte bun. Deci o idee bună, în sine, este aplicată prost de acea comisie interministerială", a susţinut Ungureanu.

Citit 10304 ori Ultima modificare Joi, 14 Decembrie 2023 20:15

2 comentarii

  • postat de Luca Petre
    Miercuri, 13 Decembrie 2023 11:02
    78.96.85.***
    Deci ministerul Transporturilor nu mai are rețea proprie de sănătate dar are direcție de sănătate. Atunci pe această logică trebuie desființate și rețele spitalicești din celelalte ministere
    0
    18
  • postat de Dax
    Marți, 12 Decembrie 2023 23:31
    128.127.117.***
    Asta sună a conspirație in detrimentul cetățenilor in sensul că statul acaparează un serviciu care va deservi încet, încet, doar unei singure categorii de oameni, si anume cea a bugetarilor mari, cu pensii speciale si venituri foarte mari. Încep sa cred ca ei știu ceva si se pregătesc din timp.
    7
    31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.