Un cititor al "Vieții libere" ne-a întrebat, zilele trecute, unde poate preda medicamentele expirate sau neutilizate, spunându-ne că farmaciile la care a fost l-au refuzat
Subiectul este unul de interes, astfel că am luat legătura cu Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Galați, Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Colegiul Farmaciștilor Galați și suntem în măsură să oferim detaliile necesare.
Agenția pentru Protecția Mediului Galați ne-a clarificat, mai întâi, prevederile Ordinului Ministrului Sănătății 119/2014, cu privire la gestionarea deșeurilor medicale periculoase și nepericuloase.
Astfel, "a) deșeurile periculoase rezultate din asistența medicală acordată la domiciliul pacientului sau cele rezultate din activitatea cabinetelor medicale amplasate în clădiri de locuit urmează circuitul deșeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală, conform reglementărilor legale specifice. Persoanele care își administrează tratamente injectabile la domiciliu și cadrele medicale care aplică tratamente la domiciliu sunt obligate să colecteze deșeurile periculoase rezultate, în recipiente adecvate (cutii din carton cu sac de plastic în interior, cutii din plastic rigid), pe care le vor depune la cabinetul medicului de familie sau la cea mai apropiată unitate sanitară de care aparțin, care este obligată să le primească, în scopul eliminării lor finale.
b) Deșeurile nepericuloase municipale asimilabile celor menajere rezultate atât din asistența medicală acordată la domiciliul pacientului, cât și cele rezultate din activitatea cabinetelor medicale amplasate în clădirile de locuit urmează circuitul de evacuare a depozitelor de deșeuri municipale".
De la 1 ianuarie, puncte de colectare obligatorii în toate spitalele
Gestionarea deșeurilor de medicamente (expirate sau neutilizate) a fost actualizată la sfârșitul anului trecut, prin Legea 269 din octombrie 2023, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Aceasta prevede că "medicamentele expirate sau neutilizate provenite de la populație vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale".
Ulterior, prin Instrucțiunea MS nr. 6226/4.04.2024, s-au adus noi precizări: "Deșeurile de medicamente se depun de către cetățeni la spitale publice sau private, conform programului stabilit și afișat de unitățile respective. Spitalele publice sau private pot stabili un program de colectare a deșeurilor de medicamente de la populație, în anumite zile ale săptămânii și într-un anumit interval orar. Recipientele de colectare a deșeurilor de medicamente se amplasează în curtea spitalului, într-un spațiu special destinat", ne-a mai precizat APM Galați.
Lista punctelor de colectare amenajate în spitalele gălățene
Cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică a județului Galați, vă prezentăm în continuare lista punctelor de colectare a deșeurilor medicale din (aproape) toate spitalele gălățene, precum și programul de colectare al acestora:
1. Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi (locul amplasării: clădire poartă - în incinta unităţii; programul de colectare a deşeurilor medicale: miercuri: 08:00-10:00);
2. Spitalul General CF Galaţi (amplasare: holul Ambulatorului de Specialitate CF Galaţi; program luni: 11:00-13:00 şi miercuri: 11:00-13:00);
3. Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire" Galaţi (container, semnalizat corespunzător, aflat la intrarea în curtea spitalului; program marţi: 12:00-13:00 şi joi: 12:00-13:00);
4. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Cuv. Parascheva” Galaţi (container, semnalizat corespunzător, aflat lângă Camera de Gardă spre est şi în apropierea Camerei de Poartă, în faţa intrării principale a spitalului; program: în perioada 01.05 - 30.10.2024: marţi: 08:00-09:00 şi joi: 08:00-09:00; în perioada 01.11.2024 - 30.04.2025: marţi: 09:00-10:00 şi joi: 09:00-10:00);
5. Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" Galaţi (la intrarea în incinta spitalului, lângă Compartimentul de prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale; program: joi: 10:00-12:00);
6. Spitalul Municipal "Anton Cincu" Tecuci (Compartiment Primiri Urgenţe/ Camera de Gardă; program de colectare nonstop);
7. Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor (în corpul de clădire cu magaziile de materiale şi arhiva unităţii - acces pe uşă separată; program: miercuri: 11:00-13:00).
Reprezentanţii Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Galaţi şi ai Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi ne-au transmis că se află încă în stadiul de implementare a acestor măsuri.
Farmaciile primesc numai deșeurile din categoria psihotropelor
Există o anumită categorie de medicamente expirate sau neutilizate care pot fi predate și la farmacii. "La farmacii este în vigoare obligația colectării deșeurilor medicale din categoria stupefiantelor și medicamentelor psihotrope, cele de pe rețetele galbene și verzi. Acestea trebuie predate la farmacia de unde au fost ridicate", ne-a spus președintele Colegiului Farmaciștilor Galați, Florina Bonifate.
În concluzie, medicamentele expirate sau cele neutilizate pot fi predate de către gălățeni la oricare spital din județ. Stupefiantele și psihotropele trebuie predate spre colectare numai la farmaciile de unde au fost eliberate.