Centru medical de permanență în comuna Nicorești

Centru medical de permanență în comuna Nicorești
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

La Nicorești se va da în folosință un centru medical de permanență, a cărui construcţie a început în 2017, cu ajutorul unei finanțări obţinute prin Programul  Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare de 5,7 milioane de lei.

Proiectul a avut un parcurs sinuos, ba chiar s-a împotmolit la un moment dat, fondurile epuizându-se, iar construcția a fost continuată și recepționată abia din 2022. Centrul ar fi trebuit deschis încă de anul trecut, dar, din nou, proiectul s-a blocat din lipsă de medici. În acelaşi timp, dotarea cu aparatură, în valoare de 300.000 de lei, bani tot prin PNDL, s-a realizat abia anul acesta.

"Am avut întârzieri și din cauza faptului că nu am găsit medici. Acum am rezolvat această problemă, vom aduce șapte medici, dar şi asistente medicale, femei pentru curățenie și personal necesar organizării unui serviciu de pază pe timpul nopții. La ora actuală, așteptăm avizele pentru a putea inaugura centrul", ne-a spus, cu oarecare năduf, primarul Ionel Boghiu.

În județul Galați, funcţionau în anul 2008 un număr de 14 centre de permanenţă. În timp, numărul lor s-a redus la opt, apoi la patru, cauzele fiind lipsa medicilor și a personalului medical, dar şi imposibilitatea comunelor de a asigura personal de curățenie și pază.

Un astfel de centru, care deservește comunele aflate la peste 50 de kilometri de cel mai apropiat spital, nu poate funcționa fără cheltuieli cifrate între 50.000 și 100.000 de lei anual. Centrul oferă servicii medicale de urgenţă populaţiei din zonele rurale, finanțarea fiind asigurată de Ministerul Sănătății.

La ora actuală, conform Direcției de Sănătate Publică Galați, există centre de permanență în localităţile: Bălăbăneşti, Băleni, Berești, Cavadinești, Corod, Cudalbi, Tudor Vladimirescu şi Vlădești.

Citit 1832 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iulie 2024 10:52

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro