Succesul imunoterapiei, determinat de inteligența artificială

Succesul imunoterapiei, determinat de inteligența artificială
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Medicii pot afla acum dacă imunoterapia va funcționa la un pacient cu cancer printr-o simplă analiză de sânge. Acest lucru este posibil datorită unui nou sistem de inteligență artificială, Scorpio, testat cu succes pe aproape 10.000 de pacienți cu diferite tipuri de cancer, potrivit rezultatelor publicate în Nature Medicine și citate de Mediafax.

Noul instrument, creat de specialiștii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center și Tisch Cancer Institute, este mai precis decât metodele actuale aprobate de Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA). În plus, este mai ieftin și mai accesibil, eliminând necesitatea testelor genetice costisitoare sau a biopsiilor complexe.

Cercetătorii au testat Scorpio pe un număr impresionant de cazuri - aproape 10.000 de pacienți cu 21 de tipuri diferite de cancer. Sistemul analizează rezultatele unor teste de sânge uzuale, precum hemoleucograma și profilul metabolic, pentru a determina șansele de succes ale imunoterapiei pentru fiecare pacient în parte.

Dr. Luc Morris, unul dintre coordonatorii studiului, subliniază importanța acestei descoperiri: deși imunoterapia este un tratament foarte eficient împotriva cancerului, ea nu funcționează la toți pacienții și poate avea efecte secundare severe. Noul instrument va ajuta medicii să identifice mai precis pacienții care vor beneficia cel mai mult de acest tratament costisitor.

În prezent, echipa lucrează la dezvoltarea unei interfețe ușor de folosit care să fie disponibilă medicilor din întreaga lume și continuă testarea sistemului în diverse contexte clinice, pentru optimizarea rezultatelor, potrivit sursei citate.

Citit 3593 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Ianuarie 2025 22:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.