Când devine tusea un semnal de alarmă

Când devine tusea un semnal de alarmă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Numărul persoanelor care se îmbolnăvesc de viroză sau de gripă este din ce în ce mai mare, de la o săptămână la alta.

Dacă unii se vindecă într-o săptămână sau două, sunt și persoane în cazul cărora simptomele - tusea și nasul care curge, cel mai frecvent - persistă săptămâni întregi. Ce este de făcut în acest caz și după cât timp persistența simptomelor devine un semnal de alarmă? - l-a întrebat HotNews pe dr. Gindrovel Dumitra, unul dintre cei mai cunoscuți medici de familie din România, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

În prima săptămână a acestui an, au fost înregistrate peste 4.100 de cazuri de gripă, număr aproape dublu față de perioada similară precedentă. Au fost și patru decese, cauzate de complicații ale bolii. Oficialii din domeniul sănătății avertizează asupra unei creșteri suplimentare de cazuri odată cu redeschiderea școlilor și recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenire. Pentru copiii între 2 și 18 ani, vaccinul cu spray nazal oferă o opțiune fără ace, iar imunitatea se dezvoltă în aproximativ două săptămâni.

Și totuși...

În România, "nu avem, în acest moment, în circulație un agent patogen deosebit care să provoace viroze de sezon persistente", explică, pentru HotNews, medicul Gindrovel Dumitra. Asta chiar dacă în jurul nostru oamenii par să aibă, mulți dintre ei, răceli prelungite sau recurente. De multe ori nici nu facem diferența: "s-a întors răceala" sau este una nouă, la scurt timp după cea de dinainte?

Medicii consideră că un termen rezonabil pentru ca tusea și restul simptomelor să treacă este de până la trei săptămâni, spune dr. Gindrovel Dumitra. "Dacă o tuse nu se vindecă în trei săptămâni, ea poate indica alte probleme, peste care viroza s-a suprapus, exacerbând simptomele."

Mai multe scenarii pentru boală

Conform medicului, un prim scenariu și cel mai banal este când se trece dintr-o viroză în alta: "Te infectezi cu un virus, apoi, peste scurt timp, intri în contact cu un alt virus, iar peste două săptămâni cu altul. Mai ales că, în această perioadă, circulația lor este foarte răspândită. Iar în acest fel, răceala ajunge să persiste. În aceste situații, primul sfat este să ne evaluăm comportamentul și este recomandată purtarea unei măști, dacă ne aducem aminte și de măsurile de protecție din pandemie", este sfatul medicului.

Un alt scenariu îl reprezintă o infecție respiratorie banală, obișnuită, dar care s-a suprainfectat. Această situație este ușor de recunoscut, deoarece, pe lângă tuse, apare și febra, potrivit medicului.

În alte cazuri, însă, poate fi vorba despre "un substrat alergic sau inflamator preexistent, ignorat până acum și exacerbat de triggerul care este reprezentat de viroza banală".

"Sunt persoane care suferă de astm sau de o alergie pe care «le duc pe picioare» - nu știu despre ele sau nu le provoacă simptome supărătoare. Iar o răceală banală poate fi triggerul care declanșează simptomele persistente: nasul care curge multă vreme, în cazul rinitei alergice, tusea, uneori cu expectorație, care ține mai mult de trei săptămâni", explică dr. Gindrovel Dumitra.

"Vorbim despre o hiperreactivitate bronșică - dacă o persoană suferă de alergie și acum răcește, inflamația se adaugă peste simptomatologia de bază, iar simptomatologia devine mai pronunțată. Nu este ceva deosebit, dar totul se evaluează de la persoană la persoană", spune medicul.

În concluzie, "dacă o tuse nu se vindecă în trei săptămâni, trebuie să căutăm despre ce este vorba: poate fi pneumonie, astm bronșic sau altceva", arată dr. Gindrovel Dumitra.

Vaccinul antigripal, gratuit pentru mai multe categorii de persoane

Dacă în cazul virozelor nu există vaccin, pentru gripă există un vaccin care ne poate proteja de îmbolnăvire. Vaccinul împotriva gripei se poate administra direct în unele farmacii sau poate fi ridicat din farmacie și administrat în cabinetul medicului de familie.

Câteva categorii de populație beneficiază de vaccin gripal gratuit, cu rețetă de la medicul de familie: copiii cu vârsta între 6 luni și 18 ani, femeile gravide, persoanele cu vârsta între 18 și 65 care suferă de o boală cronică, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar.

Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 ani și 65 de ani, fără boli cronice, vaccinul împotriva gripei este 50% compensat.

Citit 4003 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Ianuarie 2025 22:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.