Pachet gratuit de analize și pentru persoanele neasigurate

Pachet gratuit de analize și pentru persoanele neasigurate
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Începând cu data de 1 iulie 2024, atât persoanele asigurate cât și cele neasigurate beneficiază de servicii medicale acordate persoanelor asigurate cu afecțiune oncologică sau cu suspiciune de afecțiune oncologică. 

Acestea sunt cuprinse în „Planul național de prevenire și combatere a cancerului”, aprobat prin Legea nr. 293/2022, cu modificările și completările ulterioare.

Tot de la 1 iulie 2024, persoanele neasigurate beneficiază de testarea pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C și la gravidă de testarea pentru virusul HIV, în mod similar cu testarea pentru persoanele asigurate.

În cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, persoanele asigurate, indiferent de categoria de asigurat, beneficiază de pachetul de bază de servicii medicale, care cuprinde servicii furnizate de medicul de familie, medicul specialist din ambulatoriu și spital, investigații paraclinice, îngrijiri medicale și paliative la domiciliu, medicamente compensate, dispozitive medicale, servicii de recuperare medicală, medicină fizică și de reabilitare.

Persoanele neasigurate beneficiază de servicii cuprinse într-un pachet minimal de servicii medicale, care cuprinde servicii care se acordă în caz de urgențe medico-chirurgicale și boli cu potențial endemo-epidemic, monitorizarea evoluției sarcinii și a lehuzei, servicii de planificare familială, servicii de prevenție. La nivelul medicului de familie, persoanele neasigurate beneficiază de un pachet minimal extins, similar cu pachetul de bază.

Ce este calitatea de asigurat

Codul Fiscal definește calitatea de asigurat astfel: „Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10% și se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați, cele care realizează venituri pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum şi de către cele care nu realizează venituri dar optează să se asigure în sistem”.

Cu toate acestea, anumite categorii de persoane sunt asigurate fără plata contribuției, printre care: copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, - ucenici sau studenți, - absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultăţii, - studenţii-doctoranzi, - persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti.

Prevederea se aplică inclusiv în cazul tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, elevi, ucenici sau studenţi, respectiv în cazul studenţilor-doctoranzi, înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ liceal/şcoală profesională sau instituţie de învăţământ superior, după caz, acreditată, din altă ţară. Alte categorii cărora li se aplică sunt  soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate; femeile gravide și lăuzele; persoanele cu handicap. Tot aici intră şi bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate; beneficiarii legilor speciale; pensionarii; persoanele care se află în concedii acordate în baza Legii 346/2002 (urmare unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale); persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, după caz, până la trei ani; persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj.

Citit 4181 ori Ultima modificare Marți, 04 Februarie 2025 22:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.