DOVEZI NOI: Excesul de grăsimi favorizează apariția cancerului de colon

DOVEZI NOI: Excesul de grăsimi favorizează apariția cancerului de colon
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Alimentaţia bogată în grăsimi favorizează apariţia cancerului de colon, susţine o echipă de oameni de ştiinţă din SUA, care a explicat şi mecanismul molecular şi celular care duce la îmbolnăvire, într-un studiu publicat miercuri, 2 martie, în revista ''Nature''. Cercetarea deschide noi perspective în prevenirea şi vindecarea acestei maladii, una dintre cele mai ucigătoare forme de cancer.

Studiul, efectuat pe şobolani, a evidenţiat că grăsimile generează o veritabilă furtună în intestin: stimulează producţia de celule-mamă intestinale şi determină alte celule să se comporte ca şi cum ar fi celule-mamă. Prin urmare, şi acestea se reproduc nedefinit, devin canceroase şi favorizează apariţia cancerului de colon şi a altor tumori intestinale.

Obezitatea şi regimul alimentar dezechilibrat sunt relaţionate de către specialişti şi cu alte forme de cancer, cum ar fi cel de sân, al vezicii biliare, de rinichi, pancreas, esofag, precum şi cu alte afecţiuni intestinale greu de tratat, printre care boala lui Crohn.

''S-a observat că, indiferent de greutatea corporală a individului, regimul gras are influenţă asupra evoluţiei bolii'', a declarat Pere Puigserver, de la departamentul de biologie celulară al Universităţii Harvard din SUA. Comentând în revista ''Nature'' respectivul studiu, el a tras atenţia că au mai rămas multe aspecte de clarificat, cum ar fi caracterul reversibil sau nu al modificărilor din arhitectura tubului digestiv sau influenţa florei intestinale.

Citit 2195 ori Ultima modificare Marți, 08 Martie 2016 13:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.