SECRETELE corpului uman: Ce sunt pistruii

SECRETELE corpului uman: Ce sunt pistruii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Unii oameni consideră frumoşi pistruii, în timp ce alţii încearcă să-i ascundă sau să scape de ei în diverse moduri. Aceste puncte mai întunecate sunt legate de pigmentarea neuniformă a pielii, iar oamenii palizi, cu părul roşcat, sunt mai susceptibili de a avea pistrui. Oamenii de ştiinţă încă nu ştiu de ce unii oamenii au pistrui sau de ce unii oameni au mai mulţi decât alţii.

''Pistruii sunt puncte mici pe piele, care conţin cantităţi mari de melanină", afirmă Hank Green,  care a realizat un video despre cum se formează pistruii şi l-a postat pe canalul său de YouTube - SciShow.

Melanina este proteina responsabilă de pigmentarea pielii, a ochilor şi a părului. Este produsă de celule speciale, numite melanocite. Aceste celule sunt sensibile la lumina soarelui, întunecând culoarea pielii şi creând astfel un strat protector, care blochează parţial razele ultraviolete.

Chiar şi oamenii fără pistrui au melanină răspândită în piele, însă deosebirea e că, la persoanele cu pistrui, melanina este produsă sub formă de puncte mici care se întunecă odată cu expunerea la soare. Când lumina soarelui este limitată, aceste puncte devin mai palide. Acesta este motivul pentru care copiii nu se nasc cu pistrui. Adevărat este că pistruii ar putea fi în piele, dar se fac vizibili numai după ce copilul va fi expus la razele solare.

Nu este pe deplin înţeles de ce anumiţi oameni au pistrui, dar cauza a fost parţial legată de o genă numită MC1R, care instruieşte celule să producă o proteină care este implicată în producerea de melanină. MC1R determină cât de mult din cele două tipuri de pigmente vor fi în pielea, în părul şi în ochii unei persoane.

Pigmenţii bruni întunecaţi sunt produşi de un anumit tip de melanină numită eumelanin, iar pigmenţii galben-roşcaţi sunt produşi de un tip de melanină numită pheomelanin.

"Dacă ai o genă MC1R activă, corpul tău produce mai mult eumelanin, ceea ce va face ca părul şi pielea să fie mai închise la culoare. Această proprietate te va proteja împotriva soarelui. În cazul în care gena este inactivă, atunci se va produce mai mult pheomelanin, ceea ce va face ca pielea să fie mai albă, părul blond sau roşcat şi vei avea o înclinaţie pentru pistrui", explică Green, în videoul său.

Pistruii şi părul roşcat sunt considerate a fi controlate de aceeaşi genă. În timp ce părul roşcat este o trăsătura recesivă, pistruii sunt o trăsătură dominantă.

Pistrui sunt similari cu alte condiţii de pigmentare, spre exemplu lentigo, care se formează din cauza faptului că unii oameni au conţinut sporit de melanocite în pielea lor. Diferenţa dintre lentigo şi pistrui este că melanocitele nu dispar nicăieri, iar petele întunecate sunt permanente. Sursa: descopera.ro

Citit 4010 ori Ultima modificare Vineri, 06 Mai 2016 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.