După ce şi-au PIERDUT BEBELUȘII, două mame îi aduc ACUZAȚII GRAVE unui medic
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

După ce şi-au PIERDUT BEBELUȘII, două mame îi aduc ACUZAȚII GRAVE unui medic
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bucuria s-a transformat în lacrimi de durere pentru două tinere din localitatea Umbrăreşti, judeţul Galaţi. Cele două femei, care abia aşteptau să devină mame, formulează acuzaţii grave la adresa medicului ginecolog care le-a monitorizat sarcinile. Poveştile lor sunt una mai impresionantă ca cealaltă. Fiecare îşi spune păsul, dar, la final, concluzia lor este aceeaşi: şi-au pierdut bebeluşii din cauză că, susţin ele, medicul nu le-a informat corect în timpul sarcinii şi nici nu a vrut să vină la spital atunci când au avut nevoie de el.

La Umbrăreşti, în curtea familiei Căulia, durerea se poate citi în ochii tuturor. De la părinţi şi până la bunici şi rude, toţi au lacrimi în ochi când îi întrebi ce s-a întâmplat. Maricica Căulia, în vârstă de 24 de ani, îşi ia inima în dinţi şi, cu greu, îşi începe trista istorisire.

„M-a internat luni noaptea (n.r. 25 iulie) la spital pentru că mi s-a rupt apa şi aveam sângerări. Doamna doctor care m-a internat m-a curăţat şi mi-a spus că dacă ar fi avut o ambulanţă m-ar fi trimis la Galaţi. Dacă aş fi ajuns cu 10 minute mai devreme ar fi avut ambulanţă. Mi-au făcut o injecţie şi atât. În timpul nopţii am simţit copilul de două ori, după aceea nu l-am mai simţit. Domnul doctor a venit a doua zi pe la ora 9,00, dar nici nu s-a uitat la mine. Mai eram cu o pacientă în cameră şi a luat-o la control pe doamna aceea, deşi nu era pacienta lui. Pe mine m-a lăsat acolo. Mai târziu m-a consultat şi pe mine, mi-au făcut perfuzii ca să îmi vină contracţiile. Am stat mai bine de o oră şi jumătate, m-au urcat pe masă şi m-au pus să împing. Nu aveam cum să fac asta. M-au dat jos de pe masă şi o asistentă a spus că inima copilului nu se aude foarte bine, dar medicul a contrazis-o. Am mai stat puţin şi am auzit când au spus că trebuie să îmi facă cezariană că altfel moare copilul. Am intrat în sala de operaţie pe la 11,30 - 12,00, după 12 ore de la internare. Cred că, dacă îmi făcea cezariană la timp, copilul ar fi trăit”, ne-a mărturisit Maricica Căulia.

Deces din cauza malformaţiilor 

Lacrimile curg din ochii tinerei, care îşi aminteşte cu greu că nu şi-a auzit copilul plângând imediat după naştere. Sufletul ei i-a spus că ceva nu este în regulă, dar nimeni nu i-a confirmat acest lucru. Mai mult, nimeni nu i-a spus niciun amănunt despre bebeluş.

„Mi-au spus că bebeluşul este la perfuzii şi medicul m-a acuzat că aş fi ridicat greutăţi în timpul sarcinii. Apoi mi-au spus că mi-au trimis copilul la Galaţi. Abia seara am aflat că nu mai trăieşte. Nimeni nu mi-a spus nimic”, a adăugat tânăra.

Timp de şapte luni, medicul Mohamed Asaad, cel care i-a monitorizat tinerei sarcina, i-a spus acesteia în permanenţă că totul este bine. Contrar acestor afirmaţii, se pare că bebeluşul a decedat din cauza unor malformaţii interne. Cel puţin asta a arătat raportul de la medicină legală, unde a fost făcută necropsia. Acesta este unul dintre lucrurile pe care Maricica şi soţul ei, Sandu, i le impută medicului ginecolog. La această acuzaţie se adaugă şi cea legată de faptul că medicul a refuzat să vină luni seară la spital. „La internare, doctoriţa de gardă l-a sunat pe doctorul Asaad şi acesta i-a spus să mă trimită să dorm. A spus că este mai bine să mă opereze pe lumină”.  

Paznicul, informator pentru pacienţi

Sandu Căulia întăreşte cele povestite de soţia sa. Acesta este contrariat de faptul că vestea tragică despre decesul bebeluşului i-a fost dată de un paznic. „Când a ieşit din operaţie mi-a spus că bebeluşul a avut nişte probleme la inimă, plămâni şi ficat şi că l-au pus la perfuzii. A dat din umeri când l-am întrebat de ce nu a văzut toate aceste lucruri în timpul sarcinii. Am verificat la Galaţi şi am aflat că bebeluşul nu a fost trimis acolo. Seara, după ce am făcut scandal, o asistentă ne-a spus că peste o oră copilul poate fi la morgă. Un paznic ne-a dat mai multe informaţii. De la el am aflat că copilul este decedat. Am fost la morgă şi am am văzut că ora decesului era 10,00”, povesteşte bărbatul.

Cei doi tineri care abia aşteptau să devină părinţi pentru prima oară nu sunt singurii care au trăit o experienţă traumatizantă la spitalul „Anton Cincu” din Tecuci. Şi nu sunt nici singurii care îl acuză pe medicul sirian Mohamed Asaad. Acesta s-a ales cu o plângere la parchet din partea Ştefanei Rusu, în vârstă de 25 de ani.

Copil decedat în uter

Chiar dacă Ştefana are acasă trei copii, îl aştepta cu nerăbdare şi pe cel de-al patrulea, care urma să se nască în luna mai. Nu a apucat însă să se bucure de prezenţa noului membru al familie din cauză că acesta a decedat în uter. „Pe 17 mai m-am internat. Eram în 36 de săptămâni şi la ecograf mi s-a spus că bebeluşul este decedat. L-am sunat pe doctorul Asaad şi i-am spus că vreau să vină să îmi facă cezariană. A zis că nu are rost să mai vină şi să spun merci că sunt eu bine. Acelaşi lucru i l-a spus şi soţului meu. Am intrat în panică, nu m-au lăsat să plec nici la Galaţi, că mi-au luat actele. Abia a doua zi dimineaţă am născut natural un copil mort. Am făcut şi ecografii 3 şi 4 D şi mi-a spus că totul este în ordine. Am născut până la urmă cu el după ce am stat de la ora 17,00 până a doua zi la ora 8,00. În timpul nopţii am avut şi hemoragie, dar nu a venit nimeni să mă vadă. Mi s-a spus că a avut noduli pe cordon şi de aceea a murit. După cinci zile mi-a venit rezultatul la analize şi am aflat că aveam hemoragie internă şi cordonul era foarte gros şi cu noduri. Eu sunt foarte supărată că m-a lăsat aşa, că nu a venit să mă vadă, mi se putea întâmpla ceva”, povesteşte Ştefana Rusu.

Femeia acuză că din luna mai şi până în prezent s-au înregistrat, la spitalul „Anton Cincu” din Tecuci, opt cazuri de bebeluşi decedaţi, toţi la pacientele medicului sirian.

Anchetă internă şi cercetări penale

Cele două cazuri sunt cunoscute şi de conducerea Spitalului din Tecuci, care susţine că a demarat deja anchete interne şi că, din cauză că acestea nu au fost finalizate, nu poate da detalii. „Nu ne putem antepronunţa. Eu ştiu că doamna Căulia a fost trimisă la Galaţi şi că s-a sunat la 112. Medicul curant hotărăşte care sunt paşii de urmat, chiar dacă nu este în acel moment de gardă. Medicul de gardă ia decizii fără medicul curant doar dacă acesta din urmă nu este în localitate sau nu poate fi contactat”, ne-a declarat Mihaela Ginghină, managerul spitalului din Tecuci.

Imediat după incidentul cu familia Căulia, medicul Mohamed Asaad a intrat în concediu de la spital. La cabinetul său particular nu exista nici un anunţ care să informeze pacienţii că ar fi fost în concediu, dar, cu toate acestea, Mohamed Asaad nu s-a prezentat, luni, la program. Nici telefonic nu a putut fi contactat, cum nu a putut fi contactată nici doctoriţa care pe 25 iulie era de gardă.

Până se vor finaliza anchetele spitalului, altele sunt în desfăşurare la parchetul şi la poliţia din Tecuci. Oamenii legii au deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

În foto 1 - familia Căulia și în foto 2 - Ștefana Rusu

Citit 13986 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.