BOLI despre care omenirea credea că sunt eradicate redevin un pericol

BOLI despre care omenirea credea că sunt eradicate redevin un pericol
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)


Siberia este acoperită cu un strat de sol şi roci, care teoretic nu se dezgheaţă niciodată. Nici măcar în timpul verii. Asta în condiţii normale. Cum însă ultimii ani au fost declaraţi cei mai călduroşi din istoria înregistrărilor meteorologice, situaţia s-a schimbat dramatic. Astfel, în unele regiuni din Siberia s-au înregistrat în unele veri temperaturi de 35 de grade Celsius, cu 25 de grade mai mult decât ar fi normal.

În aceste condiţii, permafrostul siberian se topeşte într-un ritm rapid, care-i pune în alertă pe oamenii de ştiinţă. Nu doar pentru că acest lucru este un indicator al schimbărilor climatice care afectează planeta, ci şi pentru că topirea stratului de roci îngheţate scoate la iveală o serie de microorganisme ce pot dezlănţui boli extrem de periculoase. Cum ar fi Antraxul.

Deja, bacteria a ucis astă vară un băiat de 12 ani dintr-o regiune izolată a Siberiei. Alte cel puţin 20 de persoane din peninsula Yamal au fost diagnosticate cu această boală, care a afectat şi unele specii de animale. Peste două mii de reni din regiunea respectivă au murit din cauza infecţiei. Motivul îl reprezintă topirea unui strat de sol îngheţat, lucru ce a făcut ca bacteria să ajungă într-o sursă de apă din zonă şi în pământ. Aceasta este prima epidemie de acest gen din regiune din ultimii 75 de ani.

Cercetătorii se tem că topirea permafrostului siberian ar putea scoate la iveală şi alte boli pentru care oamenii nu sunt pregătiţi sau împotriva cărora nu au dezvoltat imunitate. Astfel, unele infecţii mortale care au decimat populaţii întregi în secolele 18 şi 19 ar putea reveni.

Multe microorganisme nu rezistă în frigul extrem, însă unele supravieţuiesc pentru multă vreme, chiar mai mult de un secol. În solul îngheţat al Siberiei s-ar putea găsi chiar bacterii care i-au nimicit pe strămoşii noştri, omul de Neanderthal şi omul denisovan, care s-au stabilit în nordul Siberiei şi care au fost afectaţi de diverse boli, precum variola şi altele care între timp au fost eradicate.

Potrivit cercetătorilor, faptul că ar putea exista o continuitate a infecţiilor între oamenii preistorici şi cei moderni este un lucru fascinant şi totodată îngrijorător.

Sursa: rfi.ro

Citit 4805 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2016 00:38

1 comentariu

 • postat de Popa Emil
  Miercuri, 16 Noiembrie 2016 12:00
  5.2.208.***
  Cea mai mare problemă legata de dezheţarea permafrostului nu este antraxul care rămâne localizat în apropierea sursei de infecţie, ci virusul gripal care a fost găsit in cadavrele unor oameni decedati în timpul gripei pandemice spaniole, ingropate în zonele artice si care este perfect conservat, putând trece la animale, păsări şi la oameni. A fost gasit atât în Siberia cât si în Alaska.
  Mai mult cercetatorii francezi au descoperit in Siberia (in permafrost) virusuri gigantice preistorice despre care nu se stie ce parazitau.
  Ori exploatarile de resurse minerale si de petrol pot scoate la lumina astfel de microorganisme posibil patogene pentru om si animale.
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.