Ce este terapia de grup

Ce este terapia de grup
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Terapia de grup este o formă de psihoterapie în cadrul căreia se întâlnesc grupuri de persoane (7-12) pentru a discuta problemele fiecăruia, interacţionând atât cu terapeutul, cât şi cu ceilalţi membri ai grupului.

Grupul oferă un cadru securizat şi confidenţial unde se găsesc soluţii optime pentru noi perspective spre o viaţa fără consum şi dependenţă. Fiecare persoană din grup îşi conştientizează propriile greşeli în gândire şi în comportament şi oferă suport moral celorlalţi membri.

Terapia de grup poate ajuta la diminuarea sentimentelor de singurătate şi inutilitate cu care se confruntă deseori o persoană cu adicţii.

Terapia de grup ajută la conştientizarea resurselor proprii, resurse ce duc la îmbunătăţirea relaţiilor cu ceilalţi şi formarea de noi comportamente funcţionale

Beneficiile terapiei de grup sunt: înţelegerea problemelor personale şi explorarea posibilelor soluţii; puteţi primi feedback din partea celorlalţi membrii ai grupului; membri grupului devin mai empatici cu alte persoane ce trec prin probleme similare. De asemenea, puteţi exersa noi tehnici de comunicare şi vă puteţi îmbunătăţi abilitatea de a vă identifica emoţiile pentru a le putea exprima într-un mod pozitiv. În cele din urmă, terapia de grup reduce izolarea socială. 

Interacţionând cu alte persoane ce trec prin situaţii problematice similare se observă din partea membrilor grupului de terapie o înţelegere a  faptului că nu sunt singuri pe acest drum anevoios şi dificil, că şi alte pe persoane trec, la rândul lor, prin situaţii dificile şi că oferind suport pot trece mai uşor peste aceste situaţii care uneori par a fi de netrecut. Membrii grupului dezvoltă empatie pentru ceilalţi de aceea, de multe ori, noii membri veniţi în terapia de grup beneficiază de suport, simţindu-se în siguranţă împărtăşind grupului evenimente de viata dificile, pe care le considerau prea intime pentru a putea fi discutate într-un astfel de cadru. 

Citit 2217 ori Ultima modificare Vineri, 06 Octombrie 2017 19:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.