Un diagnostic cât mai precis, în condiţii de siguranţă. Clinica Remenix dispune de cel mai performant aparat RMN din Galaţi

Un diagnostic cât mai precis, în condiţii de siguranţă. Clinica Remenix dispune de cel mai performant aparat RMN din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Unde să-mi fac investigaţia prin rezonanţă magnetică? Această este o întrebare pe care şi-o pun doar bolnavii adepţi ai principiului „vreau ce este mai bun pentru sănătatea mea”. Răspunsul însă este util nu doar pentru ei...

Trăim într-o epocă în care progresul tehnologic a atins un nivel care cu două decenii în urmă era considerat de domeniul science-fiction. Astăzi, un telefon inteligent sau un televizor cu înaltă ori ultraînaltă definiţie are o putere de procesare echivalentă cu cea însumată a sute de computere personale din primele generaţii şi, dacă a apărut pe piaţă anul trecut, deja este considerat depăşit de modele actuale, mai performante. Aceeaşi dinamică o are şi tehnologia cu aplicabilitate în medicină şi, graţie aparaturii de investigaţie paraclinică tot mai performante, în special a celei imagistice, precizia diagnosticării cunoaşte un salt fără precedent. La fel ca şi în cazul tehnologiei de larg consum, păstrarea cadenţei cu ce este mai nou şi mai performant costă, iar în cazul aparaturii medicale presupune investiţii foarte mari al căror beneficiu se regăseşte însă în lupta tot mai eficientă cu boală.

Un câmp magnetic mai puternic pentru imagini mai clare

Investigaţia prin rezonanţă magnetică (RMN), deşi este în topul celor mai avansate tehnici imagistice, a devenit una de rutină datorită avantajelor sale: este neiradiantă şi oferă imagini extrem de detaliate ale tuturor regiunilor anatomice, în general fiind superioară tomografiei computerizate. Ceea ce trebuie ştiut însă de către un pacient avizat este că piaţa serviciilor medicale din România, şi deci şi cea din Galaţi, oferă investigaţii prin rezonanţă magnetică şi cu aparatură de generaţie mai veche şi deci mai puţin performantă şi, implicit, mai puţin utilă pentru corectitudinea diagnosticului.

Pacientul trebuie să ştie că există diferenţe importante între capabilităţile echipamentelor RMN mai vechi şi cele mai noi. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care, la clinici de top din România sau din străinătate, spre nemulţumirea lor legitimă, pacienţilor gălăţeni li se cere repetarea investigaţiilor dacă au fost realizate „în provincie” cu aparatură medicală mai puţin performanţă.

Explicata la modul cel mai simplist, o investigaţie RMN se realizează cu ajutorul unui magnet puternic şi a unor antene (bobine) care emit unde de radiofrecvenţă pentru a genera imagini ale organelor interne şi diferitelor structuri anatomice, imagini care sunt procesate cu computere de mare capacitate.

Pentru a putea face o diferenţiere şi implicit o alegere corectă a aparatului RMN în cazul în care aveţi nevoie de acest tip de investigaţie, este util să cunoaşteţi un amănunt esenţial: cu cât acesta poate genera un câmp magnetic mai puternic, cu atât rezoluţia (claritatea) imaginilor este mai mare oferindu-i medicului imagist posibilitatea de a observă şi identifica modificări patologice de ordinul milimetrilor.

Retehnologizare pentru cel mai performant RMN din Galaţi

La Galaţi, cel mai puternic câmp magnetic, de 1,5 Tesla, este generat de magnetul aparatului PHILIPS ACHIEVA 1,5T aflat în dotarea Centrului medical REMENIX. Nivelul ridicat de performanţă la care sunt oferite servicii de radiologie şi imagistică la REMENIX este deja bine-cunoscut în rândul medicilor (inclusiv al celor din renumite clinici din ţară) şi al pacienţilor. Depăşirea acestui nivel, pentru a putea ţine pasul cu avansul tehnologic, constituie un obiectiv permanent al investitorilor şi managementului acestui centru medical considerat de referinţă, şi nu doar pe plan local. În acest context, echipamentul PHILIPS ACHIEVA 1,5T de la REMENIX a fost upgradat astfel încât datorită îmbunătăţirilor aduse, cu un notabil efort financiar, se poate spune că este în continuare „la zi”, adică în avangardă celor mai performanţe aparate medicale de acest tip.

În urmă modernizării aparatului RMN, începând din această toamna, la Centrul medical REMENIX, pacienţii gălăţeni şi cei din judeţele limitrofe au acces la investigaţii posibile numai cu echipamente imagistice de mare performanţă. Astfel, după ce a fost dotat cu noi antene, hardware şi software, toate de ultima generaţie, cu ajutorul scanerului RMN din dotarea Centrului medical REMENIX pot fi depistate, identificate şi caracterizate anomalii şi leziuni focale ale ţesuturilor moi cu o precizie mult mărită odată cu creşterea rezoluţiei imaginilor captate. Aparatul este acum extrem de sensibil în diagnosticarea cancerului incipient, a bolilor cardiovasculare, a afecţiunilor sistemelor osos şi muscular. După modernizare, a devenit posibilă vizualizarea şi identificarea anomaliilor în faţă cărora se află interpuse oase sau formaţiuni tumorale. Acest tip de anomalii sunt invizibile pentru celelalte aparate RMN existente în Galaţi. Cu “noul” PHILIPS ACHIEVA 1,5T, se poate stabili un diagnostic de Boală Alzheimer prin difuzie, se poate face o tractografie care permite neurochirurgului să-şi planifice operaţia astfel încât să îndepărteze cât mai puţin din ţesutul sănătos. Şi la nivelul măduvei spinale, aparatul RMN de la Remenix se remarcă prin performanţe net superioare altor echipamente similare, cu ajutorul acestuia fiind posibilă detectarea formaţiunilor tumorale restante, stabilirea gradului lor de evoluţie oncologică, detectarea formaţiunilor tumorale de la nivelul tractului digestiv, evaluări ale riscului de infarct, evaluarea foarte precisă a sistemului biliar fără injectarea de substanţă de contrast.

O restricţie care la REMENIX nu afectează calitatea investigaţiei

Şi în cazul investigaţiilor RMN, substanţele de contrast sunt utilizate pentru a îmbunătăţi calitatea imaginilor. Recent Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat că, potrivit unei atenţionări a Agenţiei Europene a Medicamentului, mici cantităţi dintr-un constituent (gadoliniu) al anumitor substanţe de contrast destinate RMN se pot acumula şi rămâne depozitate în creier. Cu toate că până în prezent nu există dovezi referitoare la nocivitatea acestor depozite, că măsură de precauţie, medicilor imagişti li s-a recomandat să utilizeze substanţe de contrast pe baza de gadoliniu numai în situaţii de strictă necesitate şi doar în cea mai mică doză necesară pentru obţinerea unei imagini suficient de clare.

Un echipament RMN cu performanţe reduse, în lipsa substanţei de contrast a cărei utilizare a fost restricţionată, poate oferi imagini de slabă calitate care sunt mai puţin utile în stabilirea unui diagnostic precis. Nu este şi cazul echipamentului PHILIPS ACHIEVA 1,5T de la REMENIX, acesta fiind unul dintre marile avantaje ale modernizării lui. Cu un câmp magnetic de mare putere la care au fost adăugate o platforma software de ultima generaţie care îmbunătăţeşte prelucrarea imaginilor şi care este rulată pe un hardware nou cu o capacitate de calcul mărită mult, precum şi cu antene ultramoderne pe 16 canale de radiofrecvenţă, aparatul RMN de la REMENIX permite păstrarea calităţii imaginilor chiar şi în lipsa substanţei de contrast. Şi asta în condiţiile în care creşterea eficienţei aparatului în urmă modernizării acestuia permite scurtarea substanţială a duratei investigaţiei şi deci a timpului în care pacientul suferind trebuie să stea nemişcat.

Antene mult mai sensibile la durerile pacientilor

Una dintre aceste antene sau bobine de ultima generaţie care cresc mult precizia investigatiei şi scad substanţial durata acesteia se numeşte „SENSE HEAD SPINE”. Se utilizează pentru imagistică rapidă şi totală neuro, cu imagini de înaltă definiţie şi este unică în Galaţi.

Aceasta noua antenă combină o bobină SENSE NeuroVasculară cu 18 elemente cu o bobină SENSE cu coloană de 15 elemente, utilizabile concomitent sau separat.

Bobina SENSE NeuroVasculară cu 18 elemente oferă imagini cu rezoluţie înaltă a creierului, a coloanei vertebrale, a gâtului precum si neurovasculare complete, incluzând angiografia MR, spectroscopia şi examinările neuro funcţionale.

Bobina SENSE cu coloană de 15 elemente este proiectată pentru o utilizare optimă şi pentru poziţionarea cat mai comoda a pacientului şi oferă o calitate excelentă a imaginii în scanarea toracică şi lombară a coloanei vertebrale.

Operatorul poate elimina secţiunea anterioară pentru a spori percepţia pacientului asupra deschiderii şi deci confortul psihic al acestuia. De asemenea, operatorul poate selecta o gamă largă de combinaţii de elemente clinic utile.

O altă noutate adusa de modernizarea scanerului RMN de la Remenix o reprezintă bobina de umar - SENSE SHOULDER 1,5T 8. Cu ajutorul acestei bobine (antene) se realizează achiziţii de imagini cu ultra-înaltă rezoluţie, cu pătrundere profundă în articulaţia umărului. Noua bobina oferă pana la 15% semnal suplimentar precum şi tehnici avansate de imagistică (ex. creşterea rezolutiei prin supresia grăsimii).

Pentru pacient această bobina oferă multiple posibilităţi de reglare care asigură confort pe parcursul investigaţiei.

Noua bobină pentru investigarea abdomenului şi a a pelvisului SENSE XL Torso 2.0 1.5T dispune de 16 elemente care sunt optimizate pentru imagistică de înalta definiţie a organelor toracelui, abdomenului şi bazinului. Performanţele acestei bobine de ultima generaţie pun în valoare capabilităţile echipamentului PHILIPS ACHIEVA 1,5T oferind imagini extrem de detaliate ale sistemului hepatic şi biliar, ale splinei, rinichilor, pancreasului, glandelor suprarenale, mediastinului, vascularizaţiei pulmonare şi abdominale, a întregului trunchi posterior. Datorită designului flexibil, antena poate fi aplicată confortabil pe pieptul sau pe abdomenul pacientului şi asigură un confort optim pe durata investigaţiei.

Senzorul SENSE XL Borsa Torso are o acoperire extinsă şi permite achiziţionarea imaginilor torsului - de exemplu, de la diafragmă până la simfiza pubiana - într-o singură scanare.

Antena poate fi utilizată pentru imagistică 4D reducând dramatic timpii de scanare pentru o singură rezoluţie de 2D sau 3D de înaltă rezoluţie. De asemenea, flexibilitatea bobinei permite utilizarea acesteia şi pentru angiografia piciorului sau examinarea oaselor lungi.

Toate acestea sunt argumentele pentru care scanerul RMN PHILIPS ACHIEVA 1,5T de la Remenix, cel mai performant din Galaţi, ar trebui sa fie alegerea firească, atât a medicilor specialişti, pentru maximizarea preciziei diagnosticării, cât şi a bolnavilor care doresc vindecarea într-un timp cât mai scurt şi cu cat mai puţină suferinţă şi cheltuială.

Clinica Remenix este situată pe strada Gheorghe Asachi nr. 17. Pentru programări şi informaţii puteţi suna la tel/fax: 0236-467978; mobil: 0728-212417 sau scrie la adresa de e-mail : Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Mai multe informaţii puteţi afla şi de pe pagina de facebook Remenix Galaţi.

Marius Mototolea

(P)

Citit 23009 ori Ultima modificare Joi, 19 Octombrie 2017 00:16