Soluţia unui primar pentru a asigura liniştea într-o comună cu peste 7.000 de suflete
Foto: Foto: Iulia Kelt

Soluţia unui primar pentru a asigura liniştea într-o comună cu peste 7.000 de suflete
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Doar neocuparea efectivă a funcţiilor Poliţiei Locale, înfiinţată deja pe hârtie la Umbrăreşti, mai face ca schema de siguranţă publică sută la sută comunală să nu fie completă. Potrivit edilului din Umbrăreşti, o comună atât de mare nu poate fi lăsată în grija exclusivă a Poliţiei Naţionale, care s-a confruntat în ultimii ani cu reorganizări care au mai alterat contactul direct om al legii - cetăţean.  

Doi-trei oameni nu pot asigura liniştea şi siguranţa la cote optime într-o comunitate atât de numeroasă şi întinsă precum Umbrăreştiul, iar acest aspect a fost bine înţeles de edilii care au trecut la măsuri proprii pentru a-şi apăra oamenii. Vechea pază obştească, devenită pază comunală, a prins contur şi dă rezultate în comuna cu peste 7.000 de locuitori răspândiţi în şapte sate. Fiecare familie cotizează anual pentru formaţiunea care cuprinde şase paznici, însărcinaţi să patruleze pentru liniştea contribuabililor şi siguranţa bunurilor acestora. 

"Cetăţenii plătesc 50 de lei de familie pe an pentru pază cu şase paznici care fac pază în echipe de câte doi, pe două grupuri de sate: Salcia, Condrea, Siliştea şi Umbrăreşti, Umbrăreşti Deal şi Torceşti. Avem şi 25 de camere de supraveghere în toate satele, în punctele vulnerabile, prin care mai stopăm avântul celor care îndrăznesc să mai facă lucruri care nu sunt la locul lor", ne explică Stoica Paraschiv, primarul comunei Umbrăreşti. 

Vine Poliţia Locală!

De fapt, structura este înfiinţată, pe hârtie, la o comunitate precum cea din Umbrăreşti fiind necesari circa şapte angajaţi care să se ocupe de ordinea publică. Deocamdată nu sunt bani pentru bugetarea funcţiilor, ne spune primarul Paraschiv, în condiţiile în care un agent de poliţie locală ar trebui, conform legii, să primească nişte drepturi salariale destul de consistente. 

"Vreau, prin Poliţia Locală, să dau o siguranţă deplină cetăţenilor, mai ales că sunt mulţi bătrâni, cu copii plecaţi, şi care nu au pe nimeni. Eu ştiu ce înseamnă asta. Fondurile necesare sunt mari pentru o astfel de structură, de aceea vom încerca în prima fază cu doar două funcţii, care alături de schema de pază comunală să eficientizeze şi mai mult mecanismul de asigurare a siguranţei publice. Omul în uniformă are altă prestanţă şi altă autoritate în comunitate. În plus, având maşină de serviciu, se vor putea deplasa cu uşurinţă, ajutaţi de sistemele de supraveghere şi de paznicii comunali şi vor putea interveni mai prompt acolo unde apar probleme", explică primarul. 

Postul de poliţie din Umbrăreşti are, în prezent, trei poliţişti şi este arondat Secţiei 3 Rurale Lieşti. Prin atribuţii, poliţiştii fac de serviciu prin rotaţie, în toate comunele cuprinse în aria secţiei regionale. 

Citit 12952 ori Ultima modificare Marți, 28 August 2018 22:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.