Fondurile europene urnesc lucrurile la Cosmeşti. Undă verde pentru apă, canalizare şi gaze
Foto: Iulia Kelt

Fondurile europene urnesc lucrurile la Cosmeşti. Undă verde pentru apă, canalizare şi gaze
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Una dintre cele mai mari comune din nordul judeţului este, în această perioadă, în focurile modernizării infrastructurii. Utilităţi precum apa, canalizarea şi gazele se pregătesc să intre în viaţa localnicilor, care până în urmă cu un an şi jumătate nu puteau decât visa la aceste facilităţi, demult la îndemâna altor locuitori ai judeţului.

În urmă cu un an şi jumătate, la ultima noastră vizită la Cosmeşti, despre utilităţi de bază necesare traiului civilizat se putea vorbi doar la stadiul de proiect. Era nevoie de fiecare în parte, în toate cele şase sate ale comunei cu peste 2.500 de gospodării şi peste 6.000 de locuitori, dar aducerea lor depindea de sume pe care bugetul local nu le putea suporta, nici măcar pe rând. Iată că fondurile europene au salvat situaţia, ne asigură primarul Ion Tuchiluş, care în mijlocul lui octombrie 2018 se declară optimist. Lucrurile se mişcă, iar startul este promiţător, investiţiile vizând o parte semnificativă a comunei. 

Apa vine din... Vale!

Utilitatea primordială, fără de care oamenii nu ar putea pretinde că trăiesc civilizat, apa potabilă, îşi face intrarea în această perioadă chiar în zona care, în urmă cu 13 ani, era cea mai greu încercată de natură. Acoperit de ape, la propriu, în 2005, Cosmeşti Vale este acum satul unde au început lucrările la reţeaua de alimentare cu apă potabilă. Un lucru favorabil şi aşezării şi oamenilor, care odată vor beneficia de apă la robinet, iar în al doilea rând au oportunitatea să muncească la reţea, pentru că, după cum ne dezvăluie edilul, constructorul foloseşte şi forţă de muncă din comună.

"Este, deocamdată, primul sat prins în proiectul pentru apă potabilă. Vor urma şi celelalte. Este bine pentru oameni, pentru că cei care nu aveau de lucru pot acum munci la reţea, este bine şi pentru comunitate. Fondurile europene ne salvează", ne spune primarul Ion Tuchiluş.

Tot banii din afară salvează şi situaţia canalizării, o investiţie amplă, care ar trebui să meargă mână în mână cu cea de la reţeaua de apă. Doar satul unde acum se lucrează la apă, Cosmeşti Vale, nu ar putea intra în proiectul general pentru canalizare odată cu toată comuna, pentru că aşa cum ne dezvăluia edilul în urmă cu un an şi jumătate, din cauza amplasării, va necesita o lucrare separată, cu o staţie de epurare separată.

Canalizare în patru sate

Acesta este numărul aşezărilor din Cosmeşti prinse în prima etapă a proiectului pentru canalizare. Tot din fonduri europene şi tot prin SC Apă-Canal, la Băltăreţ, Furcenii Vechi, Cătun şi Furcenii Noi, ar trebui să înceapă, în curând, lucrările.

"Deja amenajarea de şantier există, lucrările vor începe în zilele următoare. Aceasta este prima etapă de canalizare, restul comunei încă nu are. Canalizarea se face cu Apă-Canal, tot prin fonduri europene. Noi am preferat să facem aşa, prin Apă-Canal, pentru că sunt costuri colosale. Cosmeştiul are şase sate şi nu am fi putut să facem lucrarea independent", subliniază edilul.

Proiectul "gaze" devine viabil

Ceea ce pentru multe aşezări rurale rămâne un vis frumos, în multe cazuri irealizabil, la Cosmeşti este pe cale să prindă contur. Prin reţeta cea mai sigură, parteneriatul cu o comună învecinată, alături de care să fie prinsă într-un megaproiect de racordare la reţeaua de gaz metan.

"Am demarat proiectul de aducere a reţelei de gaze în Cosmeşti, în parteneriat cu Movileni. Se va ocupa o firmă din Bucureşti, noi avem partea noastră de bani pentru cofinanţare, urmează să ne întâlnim cu constructorul şi să vedem cum facem", conchide edilul.

Aducerea gazului metan în Cosmeşti ar avea avantaje uriaşe, în primul rând din punct de vedere al atragerii investitorilor. Nici abonaţii casnici nu ar fi puţini, pentru că aşa cum aflăm de la primar, în sat se tot întorc localnici plecaţi în cele patru zări, care şi-au ridicat case falnice, numai bune de racordat la reţea.

Asfaltul vine în etape

52 de kilometri măsoară reţeaua de drumuri şi străzi din Cosmeşti, iar circa 20 sunt, în prezent, acoperiţi cu asfalt, ceea ce face ca aşezarea să nu fie tocmai fruntaşă, momentan, la acest capitol. Nici nu ar avea de ce, din moment ce uliţele urmează să se transforme în şantiere pentru reţelele de apă şi canalizare, iar un eventual covor asfaltic nu ar face decât să complice lucrurile şi să stârnească frustrări. Situaţia s-ar putea schimba, dar nu de pe o zi pe alta, ci treptat, odată cu finalizarea lucrărilor abia începute pentru conductele de apă şi canalizare. Primii beneficiari vor fi, desigur, tot cei care vor avea întâietate la utilităţi.

"Pe măsură ce vom avansa cu lucrările la apă şi canalizare, vom veni şi cu asfaltul. În fiecare sat vom încerca să facem câte două-trei străzi. Le vom asfalta prin PNDL 2, banii sunt aprobaţi deja. Tot pe drumuri mai avem un proiect pe fonduri europene, care este eligibil, pe care îl vom implementa astfel încât să putem asfalta toată comuna. Dar asta numai după ce terminăm cu canalizarea şi apa", declară primarul Ion Tuchiluş.

Tinerii din Cosmeşti Vale pot aprinde becul

Tinerii localnici care au intrat în posesie sau urmează să dobândească un lot de la Primărie pentru a-şi ridica o casă în cartierul nou înfiinţat la intrarea în Cosmeşti Vale au motiv dublu de bucurie. Nu doar apa potabilă va ajunge şi la ei, într-un viitor să speram nu foarte îndepărtat, ci şi curentul electric. Proiectul pentru electrificarea zonei exista din primăvara anului trecut, când unii dintre concesionari începuseră deja să îşi ridice case. Acum, construcţiile s-au mai înmulţit, dar în lipsa energiei electrice, oamenii nu s-au putut muta. În curând o vor putea aface, asigură primarul Ion Tuchiluş.

"Reţeaua electrică din cartierul pentru tineri este gata zilele acestea. Acolo deja s-a construit, dar trebuie să se lege la reţea. O să fie şi iluminat public, tot. Trebuie făcută recepţia şi gata, ne apucăm de treabă", explică edilul.

Terenul Primăriei, aflat în partea stângă a drumului spre vatra veche a satului Cosmeşti Vale, a fost împărţit într-o sută de loturi a câte 500 de metri pătraţi, destinate tinerilor care nu au proprietăţi, pentru a-şi putea ridica gospodării. Numai pe partea de electrificare a zonei, Primăria a participat cu o cofinanţare de 400.000 de lei.

Citit 8071 ori Ultima modificare Marți, 23 Octombrie 2018 19:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.