Nicoreşti, comuna de sub şantier

Nicoreşti, comuna de sub şantier
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Probabil cea mai "stufoasă" comună din judeţul Galaţi din punct de vedere al componenţei, cu zece sate şi alte câteva cătune, Nicoreştiul se zbate să întrezărească zorii civilizaţiei adevărate. Un şantier generalizat, cam aşa poate fi descrisă, în prezent, localitatea: drumuri în construcţie, reţele de utilităţi în reabilitare, extindere sau în proaspătă implementare.

Dezvoltarea Nicoreştiului, "patria vinului" din judeţul Galaţi, a început cam după Revoluţie şi nu s-a terminat nici acum. Primele demersuri de intrare în secolul 21, ivite în urmă cu circa două decenii, odată cu aducerea în comună a reţelei de apă potabilă, îşi aşteaptă continuarea, pentru că reţelele de utilităţi sunt în plin proces de naştere aici, în comuna unde sunt sute de hectare de podgorii şi unde, teoretic, investitorii în viticultură ar fi putut să "rupă" drumurile ca să facă afaceri. Din păcate, drumurile au fost rupte la Nicoreşti multă vreme nu de valul de interesaţi de potenţialul regiunii, ci de greutatea cu care au venit banii şi s-au făcut investiţiile. Din reţeaua de peste 80 de kilometri de drumuri ale comunei, mai puţin de jumătate, incluzând şi porţiunile de drumuri judeţene, au văzut asfaltul. Inclusiv cartea de vizită, adică DJ 252, care face intrarea în comună dinspre DE 581, nu fusese reparat decât prin plombări şi peticeli, când şi unde a mai fost nevoie sau s-a mai rupt vreo maşină ori vreun utilaj. Abia acum, de câteva luni, odată cu includerea lui într-un amplu program de investiţii, este supus unor lucrări serioase. Prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, peste 42 de miloane de lei au fost alocaţi în vederea reabilitării şi modernizării a peste 21 de kilometri de drum judeţean pe ruta Buciumeni - Nicoreşti - Cosmeşti - Movileni - Barcea, crearea a aproape trei kilometri de piste pentru biciclete şi crearea şi modernizarea a peste 20 de mii de metri pătraţi de trotuare. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în decembrie 2018.

"Lucrările le-am început efectiv în februarie, anul acesta. Pe lângă reabilitarea carosabilului, care include decopertare şi asfaltare, piste de biciclete şi trotuare, se vor face şanţuri betonate în zona de intravilan şi canale de colectare a apelor pluviale", ne explică Ionel Boghiu, primarul comunei Nicoreşti. Până la finalizarea lucrărilor, locuitorii comunei, dar şi cei care ajung în zonă, trebuie să se înarmeze cu răbdare, asta în cazul în care nu găsesc rute alternative.

Un alt drum în suferinţă, dar intens folosit de localnicii din mai multe sate, va fi salvat, până la anul. Este vorba despre DC 71, care face legătura între satele Nicoreşti, Sârbi şi Frunzeasca. În prezent pietruit, drumul comunal va face cunoştinţă cu asfaltul până la începutul anului viitor, valoarea investiţiei fiind de peste 2.100.000 de lei. Proiectul survine altui demers, finalizat anul trecut, care a vizat DC 72, care leagă satul Nicoreşti de Coasta Lupei şi Piscu Corbului, investiţie pentru care s-au cheltuit aproape 7.800.000 de lei.

Exproprieri pentru podeţe

Într-o comună cu atât de multe sate, amplasate pe trei coline, podurile sunt căi de acces obligatorii şi foarte importante. Două, extrem de uzitate la Nicoreşti, au fost ani de zile trecute cu teamă de localnici, pentru că structurile vechi nu mai prezentau siguranţă. Unul a fost deja salvat, de aproape trei ani, podul care trece peste pârâul Valea Rea fiind reconstruit pe piloni de beton, cu o structură trainică şi asfalt ca-n palmă.

Într-o situaţie mult mai rea, podul de peste pârâul Valea Lupei, pe care zilnic trecea microbuzul şcolar, aşteaptă acum să prindă un nou chip. A fost desfiinţat şi urmează ridicarea pilonilor de suprafaţă şi turnarea plăcii. Mai mult, drumul care face accesul pe pod să va lăţi. Cum? Prin curtea Anicăi Vlase, o localnică de 68 de ani, care a fost de acord să renunţe la vreo 200 de metri pătraţi din curtea ei ca să se facă şoseaua. "De ce să nu fiu de acord? Cât o să trăiesc? Măcar să rămână un drum ca lumea, curte am destulă. M-or despăgubi de la Primărie şi dacă îmi pun şi apă, nu-mi mai trebuie nimic", ne-a spus femeia.

Utilităţile pun "STOP" asfaltului

Chiar să mai fie bani pentru asfaltări, nu e o idee bună să continuăm până nu terminăm cu canalizarea, declară primarul din Nicoreşti. De fapt, cu branşarea, pentru că în comuna Nicoreşti tocmai s-a finalizat implementarea proiectului de canalizare, în toate cele zece sate componente. De lucrare ar trebui, teoretic, să beneficieze toate cele 1.784 de gospodării. Aproape 10.000.000 de lei s-au cheltuit pentru ca locuitorii comunei să aibă acces civilizat la un sistem de colectare a apelor menajere şi acum nu vor avea loc de întors. "Toţi trebuie să se branşeze, nu îi costă decât strict branşamentul în curte. Altfel, cine nu se branşează, rămâne fără apă potabilă", ne asigură edilul.

Până la finele anului viitor, drumurile unde se vor fi finalizat lucrările la reţeaua de apă şi canalizare, pe o distanţă preconizată de 20 de kilometri, se va turna asfalt.

Vin și gazele!

O veste bună care ar putea ridica mult nivelul de trai în Nicoreşti şi ar putea să atragă şi investitori din afară este că, în comună, este realizabilă aducerea gazului metan. "95 la sută dintre locuitori sunt deja de acord să facem reţea de gaze. Strângem semnături şi nu vor fi probleme cu branşarea. Conducta e aproape, nu ar fi o problemă", este de părere edilul Ionel Boghiu. Înfiinţarea sistemului de alimentare cu gaze naturale reprezintă o investiţie în curs de implementare, cu un buget alocat de 25.000.000 de lei şi termen de finalizare luna decembrie 2020.

Lumină pentru locuinţele noi

Un proiect care vizează alimentarea cu energie electrică a unei părţi din comuna Nicoreşti, care are ca termen de finalizare luna decembrie a acestui an, este pe cale să fie dus la bun sfârşit. Este vorba despre o extindere  a reţelei, destinată să asigure curent în casele recent construite la periferia aşezării, prin extinderea intravilanului localităţii, şi care nu beneficiau de această utilitate. Valoarea investiţiei depăşeşte suma de 270.000 de lei.

Încă un utilaj pentru deszăpezire

Pe principiul că e bine ca vara să îţi faci sanie, iar iarna, căruţă, până în luna iunie a acestui an la Nicoreşti ar mai putea ajunge un utilaj destinat deszăpezirii. În prezent, scoaterea de sub nămeţi a drumurilor din comună se face cu două buldoexcavatoare din dotarea Primăriei. "Ne-am descurcat şi cu acestea, nu au fost probleme deosebite. Totuşi, cu un al treilea utilaj pe care îl vom cumpăra, vom fi şi mai eficienţi", promite primarul Boghiu. Suma alocată acestui utilaj destinat înfiinţării şi dotării serviciului public de deszăpezire este de 1.684.667 de lei.

Citit 16665 ori Ultima modificare Marți, 16 Aprilie 2019 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.