Cum se formează dependențele?

Cum se formează dependențele?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Dăm doar câteva exemple de substanțe care creează dependență (adicție): nicotina, zahărul, alcoolul, drogurile. Ingerarea fiecăreia dintre aceste substanțe declanșează automat producerea de către creier (și alte organe) a doi hormoni, dopamina și serotonina, care mai sunt numiți „hormoni ai plăcerii” sau „ai fericirii”, pentru că individul se simte bine imediat  după consumarea lor.

Rolul principal al dopaminei și serotoninei este acela de transmițător neuronal. Apariția lor în organism duce la creșterea vitezei gândirii, la energizare fizică.

Partea proastă este că, dacă aceste droguri – putem să le numim așa fără a greși – sunt consumate în mod regulat, organismul produce din ce în ce mai puțin hormon. În consecință, trebuie să ne „drogăm” mai des și în cantități mai mari. Așa apare obiceiul, dependența, pentru că, fără „drog”, nu ne mai simțim bine, or, organismul are permanentă nevoie de a se simți bine. Renunțarea la drog naște, de obicei, reacții mai mult sau mai puțin violente de sevraj, de „rău din lipsă”.

Peste dependența fiziologică se adaugă alți factori care favorizează otrăvirea voluntară. Mă voi referi în primul rând la contextul social și la gesturi.

Grupul din care face parte persoana dependentă se adună, socializează tocmai în scop de consum: la cârciumă pentru alcool și fumat, la cofetărie pentru dulce, la restaurant pentru mâncare, acasă la cineva pentru „a trage pe nas”. Nimeni nu se poate abține de la propriile vicii în grup!

În ceea ce privește gestul, gândiți-vă la un fumător care, de cel mai multe ori involuntar, duce o nouă țigară la gură; câteodată, chiar dacă mai arde încă o țigară uitată în scrumieră.

Citit 6253 ori Ultima modificare Vineri, 19 August 2022 19:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.