Mai multe proiectile găsite în Galați, detonate controlat în weekend (VIDEO)
Foto: Foto si video ISU Galati

Mai multe proiectile găsite în Galați, detonate controlat în weekend (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Săpăturile care se fac în județul Galați continuă să scoată la suprafață muniție rămasă neexplodată de pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial. La 80 de ani de la încheierea conflagrației, proiectilele sunt încă active, avertizează specialiștii care atrag atenția că orice depistare a unui astfel de element de muniție trebuie urmată imediat de sesizarea autorităților, care pot să îl ridice în condiții de siguranță. 

Zece proiectile de aviație, descoperite pe raza județului Galați, la lucrări la rețelele de utilități, la drumuri sau la muncile agricole, au fost scoase sâmbătă, 5 aprilie, din depozitul ISU și duse la poligonul Rîpa Galbenă de la Braniștea, locul unde se distruge muniția aflată în custodia pirotehniștilor.

Detonarea controlată a proiectilelor, care în cele mai multe cazuri sunt perfect funcționale, putând exploda la capacitate maximă în cazul în care sunt activate, este o procedură obișnuită și periodică. Cea care a avut loc sâmbătă a urmat unei descoperiri făcute săptămâna trecută, în oraș, cu ocazia lucrărilor de reabilitare a rețelelor de utilități de pe bulevardul George Coșbuc. Un proiectil de 200 de milimetri, cu focos activ, care ar fi putut exploda dacă ar fi fost lovit sau trântit, a fost ridicat din apropiere de mall de pirotehniștii care l-au dus temporar în depozit și mai apoi la poligon, alături de alte elemente de muniție similare, adunate în timp. 

Ce facem când găsim muniție

În recentul caz de la mall, depistarea a fost făcută de muncitorii care era instruiți asupra riscurilor și care au oprit lucrările, chemând ajutoare. Au fost însă situații când elemente de muniție au fost găsite de copii, care s-au jucat cu ele sau le-au dus acasă, ori de persoane neinstruite, care le-au folosit pe post de unelte.

De aceea, pirotehniștii ne avertizează să sunam la 112 dacă găsim una dintre următoarele elemente de muniție, pentru că aceștea prezintă risc de explozie: cartușe pentru arme militare, de tir și de vânătoare, proiectile, bombe sau aruncătoare de rachete, muniții reactive, torpile, mine, cartușe de semnalizare, petarde, grenade, bombe, orice elemente încărcate cu substanțe explozibile.

Dacă găsim așa ceva, nu trebuie sub nicio formă să le atingem, să le lovim sau să le mișcăm, să nu le punem pe foc, să nu le demontăm focoasele sau alte compoonente, să nu ridicăm, transportăm sau să depozităm muniţiile explodate în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi, să nu facem focul și să nu săpăm în locuri unde se presupune că există muniția neexplodată. 

Trebuie să marcăm vizibil locul unde am depistat muniția și să păzim obiectul până la sosirea echipelor de intervenție. Acestea vor veni de urgență dacă vom suna la 112, anunțând Poliția și/sau Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Media

Foto si video ISU Galati
Citit 2437 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Aprilie 2025 10:51

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • Duminică, 06 Aprilie 2025 20:43
    86.120.250.***
    După forma exploziei pareau bune doar de bătut coasa!
    17
    7
  • Duminică, 06 Aprilie 2025 19:54
    89.137.230.***
    La vechimea lor, perfect funționale, e ușor de înțeles că pot fi extrem de instabile. Cum e posibil să te lauzi că le aduni la un loc și le transporți gramadă pentru distrugere, în weekend.
    18
    6
  • postat de Romania suverana
    Duminică, 06 Aprilie 2025 19:46
    5.13.158.***
    Munitia era de la rusi sau de la nemti? Ca fiecare trebuie tratata diferit, in functie de interesul actual - cea de la rusi e "rea", ca de la nemti e acum "buna" si trebuie dusa la muzeu.
    22
    14

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro