Grindina a făcut RAVAGII în judeţul Galaţi/ Hectare de culturi au fost puse la pământ (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Grindina a făcut RAVAGII în judeţul Galaţi/ Hectare de culturi au fost puse la pământ (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lanuri de pe zeci de hectare din centrul şi nordul judeţului s-au culcat, marţi seara, sub ploaia aspră, care a căzut pe alocuri cu grindină grea.

"Stricăciuni s-au produs destule. În sat, ceva mai puţin, vreo două gospodării care aveau apa de 15-20 de centimetri în curţi şi, la intrarea în comuna, un depozit de cherestea în care s-a udat jumătate din marfă. S-a scurs ceva apă pe ravene, de pe dealuri. Am intervenit, de dimineaţă, cu buldoexcavatorul şi am desfundat ce era de desfundat. Pe câmp par să fie, însă, probleme mai mari. A venit pe o porţiune de teren ploaie cu piatră şi a pus culturile la pământ. Astăzi n-am reuşit să intrăm, dar mâine o vom face", ne-a spus primarul din Cudalbi, Ştefan Vlad.

În comuna Băneasa, apa s-a scurs de pe dealuri şi a cărat aluviuni. "Avem probleme mari cu culturile, din această cauză. Nu mai vorbim despre mizeria pe care o cară apa prin curţile oamenilor, care în loc să-şi vadă de munca lor, trebuie acum să cureţe bătăturile şi să repare daunele. În plus, cursul pârâului Băneasa este colmatat, ceea ce reprezintă un real pericol", ne-a spus Vasile Stanciu, fermier din Băneasa.

În comuna Costache Negri, aproape 15 minute de grindină şi de vijelie au fost suficiente pentru a pune la pământ viile locuitorilor din comuna Costache Negri. "Era un nor negru. Se întunecase de tot cerul. Grindina nu a fost neapărat mare, dar ne-a distrus toată via din curte. Nici pe câmp lucrurile nu sunt cu mult mai bune. După ce s-a mai liniştit puţin vremea, am ieşit din casă şi am văzut că se spărsese şi un geam", ne-a explicat localnicul Costel Vlad. "Căpşunile ce au mai scăpat, în rest toţi pomii fructiferi au fost distruşi. Nu ştiu pe câmp ce o fi", ni s-a plâns şi Ştefana Vârtosu. "Nu am avut la fel de multe probleme ca în toamnă, din punctul de vedere al populaţiei. Doar 15 sau 20 de case au rămas fără curent, în rest lumea a intrat puţin în panică", ne-a explicat primarul din comuna Costache Negri, Ştefan Luca.

La Jorăşti, ploaia n-a făcut ravagii, spune primarul. "A fost o ploaie curată, aşa că n-am avut probleme cu culturile. Iar drumurile, fiind toate din pământ, se repară destul de uşor, chiar şi când apar probleme. Dar ploaia de ieri n-a creat prea mari neplăceri în comuna noastră”, ne-a declarat Cătălin Palade.

La Rediu, viceprimarul Mihai Gheorghe ne-a spus că ploaia abia a udat praful şi că în niciun caz nu putea provoca daune.

 

Citit 4377 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Mai 2014 22:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.