Cum se sărbătoreşte Ziua Eroilor în judeţ
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cum se sărbătoreşte Ziua Eroilor în judeţ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Se cunoaşte cât de gospodar şi patriot eşti după cum îţi cinsteşti eroii


Monumente ale eroilor există în comunele gălăţene de zeci de ani. În urma hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din anii 1999 şi 2001, însă, Înălţarea Domnului a fost consfinţită oficial ca Zi a Eroilor şi ca sărbătoare naţională bisericească. De începutul deceniului trecut, deci, cu atât mai mult, autorităţile locale au toate motivele să-şi îndrepte atenţia spre reabilitarea monumentelor eroilor, în preajma sărbătorii şi spre cinstirea celor căzuţi în luptă, participând la evenimentele religioase desfăşurate la monumentele eroilor neamului, de Înălţarea Domnului.

Fiecare comună şi-a creat propriile sale monumente, în funcţie de specific, de istorie, de jertfa adusă şi, evident, de posibilităţile financiare.  Din nefericire, nu toate comunele au arătat un interes la fel de mare pentru îngrijirea acestor monumente.

Spre exemplu, tunurile şi monumentul din preajma primăriei din comuna Schela strălucesc tot timpul anului, semn că oamenii administraţiei le toaletează des. Nu la fel se întâmpla la Bălăbăneşti, spre exemplu, unde anul trecut am găsit monumentul eroilor în uitare şi oarecare mizerie.

Nu vă gândiţi că delăsarea în îngrijirea monumentelor ar fi vreo caracteristică a primăriilor din nordul judeţului. Oancea, spre exemplu, are mare grijă şi de monumente şi de cimitirul eroilor din comună, cu toate că are puţini locuitori şi buget mic.

Primăria din Matca vrea chiar să creeze un nou spaţiu în care să amplaseze monumentul eroilor, astfel încât cinstirea să se facă în condiţii bune, fără ca cei care vin la primărie să fie întâmpinati de un peisaj încărcat de tunuri

Schela

Bălăbăneşti

 

Citit 1718 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Mai 2014 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.