Sfatul specialistului/ Suferinţele Îmbunătăţirilor Funciare (II)

Sfatul specialistului/ Suferinţele Îmbunătăţirilor Funciare (II)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Suferinţele pământului sunt multiple. Cine trebuie să le oblojeasca? În baza Legii Îmbunătăţirilor Funciare, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), la noi Filiala Galaţi. Dar, din păcate, această "deconcentrată" instituţie guvernamentală trăieşte un fel de înstrăinare şi, ca un făcut, orizontul schimbării aleargă spre niciunde odată cu propria sa existenţă. În activitatea sa nu se mai întâmplă nimic, resursa umană orbecăie într-un întuneric aproape definitiv.

Vara trecută, aducţiunea sistemului de irigaţii judeţean a fost umplută cu apă pe cheltuiala guvernamentală şi nu s-a irigat mai nimic. În septembrie, tragedie! Au murit oameni, datorită scurgerilor de pe versanţi. Infrastructura sistemului de combatere a eroziunii solului (CES) este apreciabilă şi aparţine în totalitate ANIF. Mii de hectare de arabil în primăvară aceasta au fost copleşite de ape. Diguri din patrimoniu au cedat sub acţiunea apelor pe Chineja, pe Valea Gerului. Deunăzi, la Măstăcani, urgiile naturii, scurgerile de pe versanţi, abandonarea construcţiilor hidroameliorative de combaterea eroziunii solului au făcut una cu pământul 40 de gospodării. Cauza acestora a fost, fără îndoială, ignorarea obligaţiilor şi responsabilităţilor date de legislaţia în vigoare pentru domeniul îmbunătăţirilor funciare. În starea aceasta, ANIF şi-a pierdut întreaga credibilitate şi îşi merită în totalitate huiduielile. Este o structură defectă.

De ce s-a ajuns aici? Pentru că şi-a ignorat competenţele în ultimii ani! Nu pot aprecia altfel îndepărtarea specialiştilor din actul decizional la nivel naţional şi local. În locul lor, de ceva ani, şi-au făcut loc cu obrăznicie şi cu sprijinul unei clase politice ce n-a avut nimic comun cu activitatea de îmbunătăţiri funciare, incompetenţii, neprofesioniştii, oameni ce n-au nici cea mai vagă idee despre strategii, programe, agricultură irigată, stare socială. Au ştiut, însă, când să plece capul în faţa celor ce i-au „uns” şefi în diverse posturi cheie.

(va urma)

Citit 1949 ori Ultima modificare Marți, 17 Iunie 2014 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.