Canalizarea, apa şi asfaltul, cele mai importante proiecte pentru MOVILENI
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Canalizarea, apa şi asfaltul, cele mai importante proiecte pentru MOVILENI
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Până la sfârşitul anului viitor, reţeaua de canalizare a comunei Movileni va fi gata în întregime, a afirmat primarul localităţii, Marian Moisă (foto). Banii vor veni pe fonduri europene, 9,7 milioane de euro pentru staţia de epurare câştigată în asociere cu vecinii din Cosmeşti şi puţin peste 7 milioane de euro, pentru canalizare.

„Apoi vine asfaltarea în toată comuna, şapte kilometri de drumuri comunale şi un proiect european, care va veni pe tot DJ 252, cu camere de luat vederi, cu staţii de autobuz, şanţuri. Avem proiect şi pentru un cămin cultural nou, cu bani de la bugetul local, care va fi în centrul comunei, unde vrem să facem un centru civic. La căminul vechi, vom mări biblioteca, unde spaţiul e foarte mic. Toţi copiii vin seara pentru orice, că-şi scot ceva la imprimantă, că au nevoie de o carte. Sunt multe cărţi şi spaţiu puţin. Dacă facem cămin nou, toată clădirea actuală va fi a bibliotecii.  Anul acesta, vom extinde şi Primăria, cu bani tot de la buget, vom face o cameră separată pentru ISU, luăm şi maşină de pompieri”, ne-a spus edilul de Movileni.

Apă cu program

Este foarte posibil ca 2017 să fie ultimul an în care apa potabilă a locuitorilor din Movileni mai este furnizată cu program. Apa din subsolul comunei conţine foarte mult amoniu, ne-a spus primarul Marian Moisă: „Se infiltrează din pânza freatică, are 3,4 la sută, în mod normal ar trebui să fie de 0,5 la sută. Aşa că, la vară, când va fi o perioadă mai lungă fără ploaie, apa potabilă este cu program. Filtrele astea sunt şi ele calculate la un anumit număr de metri cubi pe cap de locuitor, nu să irigi în grădină”.

În primăvara anului viitor, în comună vor începe lucrările pentru reţeaua de canalizare şi, odată cu acestea, va veni şi apa de la Cosmeşti. „Acolo s-a găsit o vână de apă care vine din munte şi care e foarte curată. Dacă documentaţia este terminată mai repede şi nu ne apucă iarna, lucrările vor începe anul ăsta. Dacă nu, sigur vor începe la 1 martie, anul viitor”.

Primarul ne-a mai spus că s-au luat probe de la şapte fântâni din tot satul şi se aşteaptă rezultatele. Dacă acestea nu sunt bune, fântânile vor fi închise şi oamenilor li se va spune să nu bea din apa respectivă şi să o folosească numai pentru udat.

Citit 5011 ori Ultima modificare Marți, 20 Iunie 2017 17:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.