Cum învingem teama de a vorbi în public?

Cum învingem teama de a vorbi în public?
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Aproximativ trei din patru persoane (74 la sută) experimentează stări de anxietate atunci când vorbesc în public (glosofobie) sau se gândesc la asta, iar femeile sunt mai emotive decât bărbaţii atunci când trebuie să susţină un discurs public, potrivit Statistic Brain Research Institute, un studiu realizat anul trecut.

În realitate, potrivit psihologului Lenke Iuhoş, glosofobia este mai degrabă un conglomerat de alte temeri: de a face gafe, de a fi criticat, huiduit, de a avea parte de persoane dificile în public sau de a nu fi suficient de interesant.

 

Tehnici pentru a depăşi tracul

 

1. Exerciţii de vorbire în faţa oglinzii. “Astfel ne observăm foarte bine gesturile, mimica, tonalitatea vocii, stilul discursiv, tot. Ce nu ne va plăcea la noi, avem posibilitatea să corectăm”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

2. Susţinerea unui discurs în faţa unei persoane în care ai încredere. Micile corecţii care vor veni de la acea persoană sunt extrem de benefice.

3. Găsirea şi exersarea unui subiect care te avantajează şi pe care-l stăpâneşti foarte bine. Asta va face ca discursul să fie unul natural şi să scoată în evidenţă pasiunea pentru subiect.

4. Ajută-te de Powerpoint sau Prezi! “Impactul vizual este mult mai puternic decât impactul auditiv. Prin folosirea multimedia, decongestionăm tensiunea acumulată în noi”, explică specialistul.

5. Relaxează-te! “În cazul în care avem o prezentare în timpul zilei, iar înainte avem o altă activitate mentală-fizică intensă, un exerciţiu foarte benefic e să căutăm o zonă de relaxare, un parc, o cafenea unde să stăm singuri, fără companie, să ascultăm o muzică, să ne deconectăm de gândurile care sunt ameninţătoare”, afirmă psihologul Lenke Iuhoş.

6. Fii în timp cu toate! Specialiştii recomandă să nu ajungem în ultimul moment la locul unde vom ţine discursul, ci cel puţin cu 30 de minute înainte, pentru acomodare.

7. Odihneşte-te înainte de a susţine un discurs public şi evită să mănânci cu o jumătate de oră înainte!“ O minte obosită va trăda toate emoţiile pe care le avem şi toată teama de a vorbi în public. De asemenea, este indicat să evităm să mâncăm cu o jumătate de oră înainte de eveniment, deoarece riscăm să declanşăm starea de somnolenţă şi să alterăm calitatea prestaţiei noastre publice”, conchide psihologul Lenke Iuhoş.

Citit 9134 ori Ultima modificare Marți, 12 Decembrie 2017 22:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.