Telefonul mobil, principalul duşman al relaţiei

Telefonul mobil, principalul duşman al relaţiei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Messenger, Instagram, Twitter, Facebook, WhatsApp, ca să nu mai vorbim de "bătrânul" şi clasicul SMS. Toate motive de stat cu urechea şi ochii pe telefonul mobil, dar tot atâtea cauze care pot stârni suspiciunile partenerului. Românii sunt europenii care, conform unui studiu realizat în mai multe ţări, manifestă cea mai mare gelozie provocată de indispensabilul smartphone.

Telefonul mobil, cu toate facilităţile de comunicare pe care le oferă, poate fi un inamic mai periculos pentru relaţie decât legăturile cu amicii din anturaj sau cu familia. Conform unui studiu realizat în zece ţări europene, telefonul mobil este unul dintre principalele motive de gelozie în România, aproape jumătate dintre români fiind mai geloşi pe faptul că jumătatea lor stă cu nasul în telefon şi doar 18 la sută pe timpul pe care şi-l petrece cu prietenii sau chiar în eventuale relaţii din afara cuplului. Ceva mai ponderaţi, germanii invocă şi ei smartphone-ul ca motiv principal de gelozie, însă în proporţie de doar 32 la sută.

Italienii mizează pe reţeta "tradiţională"

În Italia, însă, lucrurile stau diametral opus. Poate cei mai pasionali dintre europeni, italienii se declară ca fiind foarte geloşi în proporţie de 65 la sută, însă motivele sunt total diferite. Ponderea pe care o au cauzele legate de utilizarea excesivă a telefonului mobil şi de accesul la diverse softuri de comunicare ori apartenenţa la reţele de socializare este mai mică, italienii mizând pe "factorul natural" când vine vorba de o potenţială ameninţare. Dramele se nasc în cazul apariţiei unei alte persoane în cadrul relaţiei şi doar 16 la sută dintre italieni percep telefonul mobil al partenerului ca pe un potenţial rival.

Nordicii, rezistenţi în faţa gadgetului

În nordul Europei, lucrurile rămân reci şi raţionale. În Suedia, de exemplu, 73 la sută dintre participanţii la studiu par să trăiască într-o armonie desăvârşită. Doar 11 la sută sunt preocupaţi ocazional de o potenţială relaţie a partenerului lor şi numai 16 la sută sunt deranjaţi de timpul pe care cel de lângă ei şi-l petrece cu ochii în ecranul smartphone-ului. În urma rezultatelor, suedezii ar putea fi desemnaţi drept cei mai lipsiţi de gelozie europeni.

În general, populaţia Europei pare să se împartă în trei grupuri: 30 la sută dintre cei intervievaţi sunt uneori geloşi pe o eventuală a treia persoană care ar putea interveni în cuplu. Grupul celor care simt ca rivalizează cu telefonul mobil este cu doar trei procente mai mic. Restul de 43 la sută, deşi s-au declarat geloşi, nu au putut să se hotărască asupra motivului principal.

Rezultatele fac parte din studiul "Trăind în Europa, 2018", în cadrul căruia E.ON şi Kantar EMNID au chestionat circa 10.000 de oameni din Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia şi Ungaria.

Grupul german E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăţi de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice. Companiile din structura grupului deservesc circa 3,1 milioane de clienţi, din 20 de judeţe.

Citit 2877 ori Ultima modificare Marți, 22 Mai 2018 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.