Cel mai simplu TRUC ca să aplanezi o ceartă

Cel mai simplu TRUC ca să aplanezi o ceartă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Fie că te cerţi cu partenerul de viaţă pe diferite teme, cu un coleg de serviciu care are o altă abordare, cu un prieten sau chiar cu copilul care vrea dulciuri în loc de mâncare, scopul ar trebui să fie întotdeauna aplanarea conflictului. Dar cum poţi calma pe cineva, atunci când tu însuţi simţi cum îţi creşte tensiunea şi ai o stare acentuată de nervozitate?

"Întrebările declanşează întotdeauna în mintea unei persoane amintiri şi situaţii neplăcute din copilărie. Este vorba despre emoţiile şi amintirile legate de un părinte care se apleacă arătând cu degetul ameninţător asupra noastră şi întrebând "De ce ai întârziat?", "Ţi-ai făcut temele?", "Ţi-ai lovit fratele?", care provoacă imediat senzaţia că eşti criticat, pedepsit sau încolţit", declară, pentru psychologytoday.com, terapeutul Robert Taibbi.

"De asemenea, mai este întrebarea care acţionează precum o bombă nucleară asupra noastră atunci când o auzim: "De ce faci asta mereu?"", mai spune terapeutul. Nimic nu răneşte mai mult o persoană decât presupunerea celeilalte cu care are o discuţie în contradictoriu faptul că are "întotdeauna" un comportament greşit.

De aceea, întrebările ar trebui folosite cu prudenţă în timpul unui conflict. Nu lansa un şir de întrebări. Multe întrebări la rând încep să semene a interogatoriu, iar situaţia se agravează şi mai mult dacă foloseşti un ton critic. Întreabă, ascultă şi ai grijă la tonul pe care îl foloseşti. Foloseşte întrebarea "De ce?" cu prudenţă. Deşi această întrebare este esenţială pentru a ajunge la esenţa problemei, rostirea ei chiar şi cu un ton blând, îi pune pe ceilalţi în defensivă. "De exemplu, afirmaţii precum "Știu că eşti supărat, nu am vrut să te rănesc, am spus asta pentru că" ajută la scăderea intensităţii emoţionale. Afirmaţia cu cel mai puternic efect calmant este "Înţeleg ce simţi". Afirmaţiile care funcţionează cel mai bine pentru aplanarea conflictelor sunt cele care includ "Eu" (Eu simt că, Eu cred), decât cele care includ "Tu" (Tu eşti, Tu faci). Combină-le cu emoţii blânde precum "Eu sunt îngrijorat, trist etc", în locul celor negative precum "Eu sunt supărat, nervos, frustrat", care pot creşte intensitatea discuţiei în contradictoriu.

Citit 4028 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Mai 2018 10:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.