Emoţiile altora ne pot afecta viaţa

Emoţiile altora ne pot afecta viaţa
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Una dintre cele mai frecvente întrebări legate de posibile origini ale stărilor depresive şi anxioase are un răspuns la care foarte puţini se gândesc, dar pe care specialiştii l-au identificat drept o tendinţă răspândită la scară largă: împrumutăm tot mai des emoţiile altora şi ajungem credem că sunt ale noastre, deşi nu au, poate, nicio legătură cu construcţia nostră interioară, cu emoţiile noastre, sentimentele sau dorinţele.

În opinia psihologului Alexandru Pleşea, emoţiile cu cel mai mare impact sunt cele care aduc stări puternice în interior, ca transpiraţia, palpitaţia, blocarea respiraţiei, accelerarea bătăilor inimii, stimularea sistemului nervos, leşinul, dureri de cap, tulburarea sistemului digestiv etc. Aceste emoţii schimbă în noi ce nu vrem să fie schimbat.

"Emoţiile altora nu sunt emoţiile noastre. Însă, prin repetiţie, tradiţie, mediu social, emoţiile altora au început să devină, prin neatenţia noastră, parte din interiorul nostru. Astfel, ne găsim rar în posibilitatea de a genera emoţii din propria noastră voinţă. Emoţiile culese de la alţii astupă emoţiile noastre interioare, iar dacă ne uităm la copii între 5 şi 9 ani vedem că la 5 ani  spun ce simt sau vor, iar la 9 ani spun ce-au învăţat. Astfel de emoţii împrumutate sunt înscrise într-un fel de catalog interior, unde media anuală dă cu minus. Incapacitatea de a genera emoţii pozitive într-un grup de oameni stresaţi se diminuează", explică psihologul Alexandru Pleşea.

Exerciţii pentru emoţii proprii

1. Când ai un conflict, adu-ţi aminte dacă vrei să mori supărat.

2. Uită-te ce fac oamenii care sunt mai fericiţi decât tine, nu copia, însă adaptează.

3. Dacă ai gânduri negre, munceşte fizic şi ajută pe cineva, necondiţionat.

4. Instabilitatea emoţională o rezolvi prin a da, fără să ceri.

5. Când orice gând negativ apare, uită-te la tine şi rămâi cu mintea şi voinţa la stăpânirea reacţiilor tale.

Citit 2981 ori Ultima modificare Marți, 05 Iunie 2018 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.