Patru paşi ca să fim mai toleranţi

Patru paşi ca să fim mai toleranţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

România se află pe locurile fruntaşe în Europa atunci când vine vorba de şovinism cultural, 66% dintre români sunt de părere că, deşi oamenii nu sunt perfecţi, cultura noastră este mai bună decât a altora. Studiul realizat de Pew Research Center arată că doar grecii (89%), ruşii (69%), bulgarii (69%) şi bosniacii (68%) sunt în faţa noastră, în ceea ce priveşte atitudinile de superioritate faţă de alte popoare.

În opinia psihologului Lenke Iuhoş, şovinismul cultural, adică afirmarea superiorităţii unei naţiuni asupra altora, este o atitudine puternic nocivă, care s-a propagat în ultimile decenii.

Tolerenţa devine astfel cea mai importantă atitudine care poate combate superioritatea faţă de alţii şi aceasta poate fi cultivată prin comportamentul echilibrat faţă de părinţi, prieteni, profesori, cunoştinţe sau străini. Pentru a cultiva tolerenţa ca stil de viaţă, psihologul Lenke Iuhoş consideră că putem aplica patru paşi extrem de utili:

1. Gândeşte înainte să vorbeşti, fii binevoitor şi ascultă ce are de spus cineva înainte să reacţionezi. "Este total neproductiv, ba chiar nedrept, să credem că deţinem adevărul absolut. Toleranţa înseamnă, întâi de toate, să ascultăm ceea ce are cel din faţa noastră de spus", declară psihologul Lenke Iuhoş.

2. Interesează-te de punctul de vedere al celuilalt şi încearcă să găseşti interesele comune pe care le aveţi, dincolo de diferenţe. "În viaţa de zi cu zi, nu există persoană care să fie total incompatibilă cu tine. Chiar dacă de multe ori părem atât de diferiţi, întotdeauna există interese şi puncte comune care ne leagă", explică psihologul.

3. Apreciază propriile valori culturale, dar şi pe ale altora, fără să le judeci. "Valorile noastre culturale, dobândite de la părinţi, care le rândul lor le-au primit de la părinţii lor, reprezintă o mare parte din ceea ce suntem noi cu adevărat. Poporul român este un amestec frumos din foarte multe culturi. Secretul este să preţuim ce avem, dar să fim deschişi la valorile altora", este de părere Lenke Iuhoş.

4. Nu-i judeca pe alţii pentru lucruri pe care nu le pot controla şi care nu ţin de ei. "Nu există un popor mai bun decât altul, ci oamenii trebuie apreciaţi din perspectiva realizărilor personale. Este nedrept să judecăm un om nu datorită lucrurilor bune pe care le are şi pe care le poate împărtăşi cu noi, ci pentru lucrurile de genul vârsta, sexul, religia, etnia, naţionalitatea etc.", conchide specialistul.

(articol realizat din surse online)

Citit 3839 ori Ultima modificare Marți, 22 Ianuarie 2019 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.