Şcoala iubitorilor de animale. Ce obligaţii îi revin unui stăpân responsabil

Şcoala iubitorilor de animale. Ce obligaţii îi revin unui stăpân responsabil
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute să vă îngrijiţi corect şi responsabil prietenul necuvântător.

Membrii Grupului de Acțiune Comunitară Galați "Oameni de bine - pentru oameni și animale" au dat startul activităților destinate transformării urbei noastre într-un oraș model. O activitate esențială este reprezentată de promovarea unui comportament responsabil, mai ales în rândul stăpânilor de câini. "Conștientizarea sursei reale a nemulțumirii comunității în ceea ce privește existența câinilor fără stăpân pe străzile orașului este un prim pas în rezolvarea acestei probleme", afirmă cu tărie Anamaria Dandeş, coordonator Grup de Acțiune Comunitară Galați, angajată Animal Society special pentru acest proiect pilot, dezvoltat împreună cu FOUR PAWS INTERNATIONAL.

Cu sprijinul dr. Livia Petre, membru important al Grupului de Acțiune Comunitară Galați, Anamaria Dandeş ne-a oferit informaţii importante privind obligaţiile nu doar afective, morale, ci şi legale, care îi revin unui stăpân responsabil.

Medicul veterinar, ghidul unui stăpân iubitor

"În relația dintre un câine sănătos și proprietarul său fericit mai există un element, esențial de altfel, și anume medicul veterinar. Într-o lume ideală, la care tindem cu toții, intrarea unui necuvântător într-o familie este, în scurt timp, urmată de o vizită la medic. În funcție de specie, rasă, vârstă, caracteristici, animalele au nevoie, în egală măsură, de oameni responsabili care să le înțeleagă nevoile și să le asigure îngrijirea necesară", spune Anamaria Dandeş.

Pe lângă aspectele de natură afectivă și de obligațiile morale, un proprietar de câine, de exemplu, trebuie să fie la curent cu obligațiile legale referitoare la deținerea unui necuvântător. Medicul veterinar devine, astfel, ghidul proprietarului ideal; de la recomandări de bază - deparazitări, nevoi, toaletări specifice, protocolul de vaccinare timpuriu, plus vaccinarea antirabică, până la microcipare, înregistrare și sterilizare - acțiuni veterinare stipulate de Legea 258/2013. Legea menționează că proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau juridice, au obligația identificării acestora prin microcipare.

Documentul tratează și aspectul legat de obligativitatea înregistrării câinilor în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân, o colecție de informații în format electronic gestionată de către Colegiul Medicilor Veterinari. De asemenea, legea prevede obligativitatea sterilizării câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune și metișilor acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special.

La acestă obligaţie legală, sterilizarea, ne vom referi şi săptămâna viitoare.

Citit 2183 ori Ultima modificare Joi, 22 Aprilie 2021 01:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.