„Şcoala iubitorilor de animale”. Cum să alegem cel mai potrivit căţel pentru noi (II)

„Şcoala iubitorilor de animale”. Cum să alegem cel mai potrivit căţel pentru noi (II)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bun regăsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu noi sfaturi care să vă ajute în luarea unei decizii corecte, înainte de a primi un animal de companie în familiile voastre. Aşa cum am promis, continuăm să vă prezentăm cele mai importante informaţii pe care le-au putut afla participanţii la cel de-al doilea atelier organizat de Animal Society - "Cum să ne alegem câinele cel mai potrivit pentru noi".

Reamintim, atelierele online gratuite ale Centrului de Educaţie pentru Bunăstarea Animalelor - Câini pentru Oameni - din cadrul Animal Society îşi propun atingerea cât mai multor aspecte cheie, de maxim interes.

Săptămâna trecută aţi putut afla că nivelul de energie se poate observa "curat" la un câine adult, de peste un an - e nevoie aşadar de ghidare către câinele cu nivel de energie potrivit cu stăpânul. Astfel, un pui de câine sub 12 luni, de exemplu, are nevoie de mai multă atenţie şi de dresaj (în special pentru a-l învăţa să îşi facă nevoile), este mai agitat, poate roade diverse lucruri prin casă.

Un câine adult este mai uşor de evaluat, învaţă mai repede să îşi facă nevoile afară, poate “comunica” mai uşor stăpânului ce îi place, ce îl sperie sau ce-i displace. Primirea în familie a unui câine senior (cei mai mulţi dintre ei fiind calmi, recunoscători şi înţelepţi) poate fi o experienţă pozitivă şi satisfăcătoare pentru stăpân, de a-i oferi patrupedului o casă, o familie, în ultimii ani de viaţă. Un aspect important îl constituie, în ceea ce îi priveşte pe seniori, atenţia specială de care au nevoie din punct de vedere medical.

Mare sau mic?

Legat de talia patrupedului, câinii de talie mică pot fi fragili, dar mai uşor de transportat. Aceştia au nevoie, la fel ca orice alt câine, de dresaj, pentru a nu dezvolta probleme comportamentale. La polul opus, câinii de tale medie/mare sunt mai puţini fragili, mai rezistenţi la mediu, consumă mai multă hrană şi au nevoie de mai mult spaţiu.

Câine de rasă sau metis?

Potrivit specialiştilor „Câini pentru Oameni”, abordarea trebuie să fie documentată şi asumată. Este esenţial să fie cunoscute particularităţile rasei: temperament, dresaj, activitate fizică, stimulare mentală, problemele medicale/ genetice specifice rasei, nevoi legate de îngrijire. Important este să fie luat în calcul timpul, efortul, costurile necesare întreţinerii anumitor rase. Metişii sunt, la rândul lor, companioni excelenţi, adopţia acestora însemnând salvarea lor; metişii pot avea mai puţine probleme genetice, sunt adaptabili la situaţii şi locuri noi şi pot fi dresaţi la fel ca orice câine de rasă.

Citit 1142 ori Ultima modificare Joi, 13 Mai 2021 22:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.